Un any de l’esfondrament de l’edifici de Peníscola

L’Ajuntament convoca un minut de silenci en record de les víctimes, una mare i un fill que van quedar atrapats entre les runes

Ja ha passat un any de l'esfondrament de l'edifici Font Nova de Peníscola / À Punt NTC

Peníscola recorda, amb un minut de silenci a les portes de l’Ajuntament, la tragèdia viscuda ara fa un any. Passaven les 7 de la vesprada quan un edifici de tres plantes a la urbanització Font Nova de Peníscola s'afonava. "Vaig sentir una explosió enorme, vaig eixir al balcó i vaig veure un núvol enorme de pols", explica un dels testimonis.

Quinze minuts abans, l'edifici va patir una sacsada preocupant i gran part del veïnat va poder fugir. "Hi ha gent que va sentir el cruixit abans que caiguera tot i va poder eixir amb els xiquets."

El segon dels tremolors va ser definitiu. S'assolaren 18 dels 55 apartaments i tres persones van quedar atrapades entre les runes. Un d’ells va aconseguir eixir amb vida, mentre que dos més, mare i fill, van morir. Ha passat un any i el forat recorda la magnitud d'una tragèdia que costa oblidar.

En dotze mesos els propietaris afectats encara es pregunten qui els indemnitzarà. La causa està judicialitzada en fase d'instrucció, però encara no hi ha resposta. “Volem estar al corrent perquè volem saber què va passar aquella vesprada fatídica”, declara Andrés Martínez, l’alcalde de Peníscola.

De moment no hi ha cap investigat, però ja s’ha fet un informe de la Guàrdia Civil i altre de l'Agència Valenciana d'Emergències. La Justícia determinarà la causa de l'afonament. Si fora un desastre natural, com la pluja, el Consorci d'Assegurances cobriria la indemnització, però si es determina que la causa va ser falta de manteniment o una error en la construcció, l'assegurança no hauria de pagar les indemnitzacions. Encara caldrà esperar un temps per a saber com acaba aquest assumpte.

També et pot interessar

stats