Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS

Un any de la vacuna de Pfizer, la primera que va arribar al mercat europeu

El 21 de desembre del 2020 l'EMA va donar llum verda a la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech, que apostava per una tècnica nova, la de l'ARN missatger

Imatge de la vacuna de Pfizer / Efe

Aquest dimarts es compleix un any des que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va donar el vistiplau a la vacuna desenvolupada per les farmacèutiques Pfizer i BioNTech, un preparat que, a més, apostava per una tècnica nova, la de l'ARN missatger.

El 21 de desembre de 2020 va arribar la notícia més esperada després d'un any de confinaments, hospitals saturats i cirurgies cancel·lades en hospitals de la Unió Europea. Els científics de l'EMA van donar llum verda a la primera vacuna contra la covid-19 que va arribar al mercat europeu.

Aquesta primera vacuna va significar una llum al final del túnel per als sanitaris, les famílies que havien perdut algun dels seus membres a causa del SARS-CoV-2 i els que han hagut de bregar amb la soledat, la pèrdua d'ocupació i la incertesa des de març del 2020.

La primera injecció es va transmetre en directe en les televisions de tots els països europeus. Una fita reforçada durant els mesos següents amb l'aprovació de tres vacunes més: Moderna (el 6 de gener), AstraZeneca (29 de gener) i Janssen (11 de març), acompanyades d'una carrera científica per a desenvolupar tractaments per a la covid-19.

L'Espai Econòmic Europeu (EEE) —els 27 de la UE, Islàndia, Liechtenstein i Noruega— havien administrat fins al passat dia 1 de desembre un total de 479 milions de dosis de Pfizer.

Com funciona?

Se subministra part del codi genètic del virus perquè les cèl·lules aprenguen a produir una proteïna pròpia del virus, o fins i tot una porció d'aquesta, per a desencadenar una resposta immune.

Això vol dir que les vacunes d'ARNm no contenen el virus viu que causa la covid-19, sinó "instruccions" per a les cèl·lules immunitàries, que després del seu ús es descomponen i es desfan del material genètic.

El sistema immunitari reconeix llavors que la proteïna és un cos estrany i comença a generar una resposta immunitària i a produir anticossos, una reacció similar a la que es produeix amb un contagi natural.

La tercera dosi de reforç

La pauta completa d'aquesta vacuna constava de dues dosis amb 21 dies de diferència. Però el pas del temps i l'aparició d'una nova variant amb un alt nombre de mutacions preocupant estan fent urgent la necessitat d'una tercera dosi com a reforç de la protecció, la qual cosa va rebre l'aval de l'EMA al novembre.

La UE acorda amb Pfizer 20 milions de vacunes addicionals

La Comissió Europea ha acordat amb BioNtech-Pfizer l'acceleració del lliurament de la seua vacuna als estats membres amb la incorporació de 20 milions de dosis addicionals en el primer trimestre l'any que ve: cinc milions al gener, cinc milions al febrer i deu milions al març.

Se sumen als 195 milions de dosis ja programades, la qual cosa elevarà el nombre total d'enviaments en el primer trimestre a 215 milions, després que dijous passat la Comissió també acordara amb Moderna el lliurament de dosis addicionals en el primer trimestre del 2022.

També et pot interessar