Un avanç pioner optimitzarà les comunicacions 5G i l'internet de les coses
La UPV i l'Acadèmia Xinesa de Ciències proposen aplicar una tècnica fins ara aplicada en mecànica quàntica.
Un equip d'investigació integrat per membres de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de l'Acadèmia Xinesa de Ciències proposa una tècnica pionera en l'àmbit internacional de les telecomunicacions que permetrà optimitzar les comunicacions 5G perquè simplifica la generació, transport i distribució fotònica de senyals de radiofreqüència i, a més, facilita l'internet de les coses. Aquest concepte, encunyat per Kevin Ashton en 1999, fa referència a la interconnexió digital d'objectes quotidians amb la xarxa d'Internet.
El treball conjunt de la UPV i l'Acadèmia Xinesa planteja aplicar una tècnica procedent de la mecànica quàntica al camp de la fotònica de microones. Segons ha explicat l'investigador de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (ITEAM) de la UPV, José Capmany, una de les aplicacions més interessants d'aquesta tècnica és que facilitaria la conducció autònoma.
A més, ha explicat que les troballes de la investigació també permetran generar senyals de radiofreqüència de gran estabilitat, que poden ser útils per a la meteorologia.
La investigació s'ha publicat en la revista Nature Light: Science & Applications i la clau del desenvolupament està en l'aplicació, per primera vegada, del concepte de time parity symmetry (TPS) o de simetria de paritat temporal en el camp de la fotònica de microones.