Un biòleg valencià estudia la medusa que pot rejovenir el cos

Joan Soto investiga a una universitat noruega esta espècie, que es torna una larva en situacions d’estrés o males condicions ambientals i després torna a madurar si l’entorn és favorable

Medusa pinta, que sol viure a l'Atlàntic, i que ara estudia el biòleg valencià a Noruega
Medusa anou de mar, que sol viure a l'Atlàntic, i que ara estudia el biòleg valencià a Noruega / À Punt NTC

Es pot parar el rellotge biològic i fer-lo anar cap arrere i tornar a començar? Es podria no morir mai? Fins ara semblava un somni, però este anhel pot estar més a prop del que sembla gràcies a un biòleg valencià, Joan Soto, que estudia una medusa que, en condicions adverses, és capaç de tornar a estat larvari. I quan l’estrés ambiental desapareix, reverteix el procés i torna a madurar.

Tot i que es tracta d’una via d’estudi encara, este desafiament a la immortalitat l’ha obert la medusa anou de mar, que presenta una gran capacitat regenerativa. Esta espècie de l’Atlàntic, davant de determinades condicions ambientals adverses, canvia la morfologia i passa d'adult a larva, per a tornar a créixer després. El valencià Joan Soto l'estudia des de fa sis anys a la Universitat de Bergen, a Noruega.

Esta medusa, que sol viure en aigües de l'Atlàntic, té la capacitat de tornar a estat larvari en situacions d’estrés o en les males condicions ambientals. Després, torna a madurar quan l'ambient torna a ser favorable.

“És capaç de canviar la morfologia totalment i tindre aspecte de larva, com a tal menja i té un comportament completament larvari. Tu el veus i penses que podria tindre unes setmanes, però potser té un any de vida”, explica Soto des de Noruega per a À Punt.

El procés de canvi dura seixanta dies. El biòleg valencià l’estudia al mil·límetre des de fa sis anys a la Universitat de Bergen. Potser arriba a descobrir com es pot revertir l'envelliment humà. De moment, posen el focus a saber més sobre el procés: “Cal veure quins són els gens que s’activen o desactiven en una transició entre adult i larva”, especificava.

La regeneració s'ha trobat ja en vint espècies més. No obstant això, pel que fa als humans, passar d’ancià a bebé només ho hem vist en la ficció, en produccions com la d'El curiós cas de Benjamin Button

També et pot interessar

stats