Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Un canvi climàtic global va eliminar un escull gegant a la serra de Mariola fa 120 milions d'anys

En la part interna i aplanada d’esta plataforma carbonatada marina vivien uns mol·luscos ja extints 

Cava Gran i cim del Montcabrer, serra de Mariola, arxiu / GVA

Un estudi de les universitats Complutense de Madrid (UCM) i Jaén (UJA) revela com un canvi climàtic global, l'Esdeveniment Anòxic Oceànic 1a (OAE), va provocar la desaparició d'una antiga plataforma carbonatada marina, una espècie d'escull gegant prehistòric que va existir per la serra de Mariola en el Cretaci, fa 120 milions d'anys. Este treball, publicat en la revista científica Cretaceous Research, també demostra que les dos principals fases de desenvolupament de la plataforma es van produir durant els moments de menor canvi en l'òrbita de la Terra, i estableix una estimació temporal de la durada de la plataforma abans de l'arribada de l'esdeveniment, d'entre 800.000 i un milió d'anys, segons recull la UCM en una nota.

La plataforma de Mariola era una carbonatada succinta, amb la part més interna aplanada, on vivien uns mol·luscos —bivalves— ja extints, segons detallen els investigadors.

Per la seua banda, l’OAE 1a es considera un “esdeveniment hipertermal” perquè va produir un augment de temperatura global de l'oceà d'entre cinc i huit graus centígrads, encara que no va suposar una gran extinció en les espècies del planeta. Els investigadors posen el focus en què l'estudi ha permés revelar que, fins i tot amb les considerables fluctuacions climàtiques que van precedir a este esdeveniment, la plataforma “va ser capaç de sobreviure i adaptar-se a les condicions ambientals”, i va demostrar així “una certa resiliència i adaptabilitat” enfront de canvis ambientals relativament ràpids.

Per a dur a terme l'anàlisi, fet durant anys al parc natural de la serra de Mariola, s'han recollit centenars de mostres de roca, s'han fet anàlisis paleontològiques i geoquímiques, i vols amb helicòpter per a l'estudi de la morfologia de l'aflorament geològic.

Ciència

També et pot interessar