Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Un de cada cinc adolescents valencians pot ser addicte als videojocs

Un informe d’Unicef vincula l’ús abusiu d’internet amb nivells baixos d’integració i benestar emocional

Detall del comandament d'una consola de videojocs / À Punt NTC

Un de cada tres adolescents valencians usa de manera intensiva i sense supervisió internet i les xarxes socials, mentre que un de cada cinc podria tindre certa addició als videojocs. Són algunes de les conclusions que es desprenen d’un nou informe que ha presentat Unicef sobre l’impacte de les noves tecnologies en l’adolescència valenciana.

D’aquest estudi, basat en les opinions de 3.700 joves de centres d’educació secundària del territori, es desprén que el 91,3% es connecta a Internet tots o quasi tots els dies.

La majoria reconeixen que la xarxa els pot fer sentir alegria (97,2%), diversió (79,6%), tranquil·litat (81,5%) o suport i comprensió (72,1%), però una altra de les conclusions que mostra aquesta anàlisi és que aquells adolescents que fan un ús nociu d’internet o presenten una possible addicció als videojocs tenen nivells més baixos d'integració social i familiar, benestar emocional i satisfacció amb la vida.

Diverses xarxes socials

En l’estudi presentat aquest dilluns també s’observa que és excepcional per als estudiants de l’ESO no estar presents en les xarxes socials, el 99% estan registrats en alguna, mentre que el 86,4% està registrat en tres o més xarxes socials.

També en relació a l’ús que fan de les plataformes socials, el treball d’Unicef conclou que quasi sis de cada deu adolescents valencians, un 59,6%, han contactat amb desconeguts a través d'Internet, xats o xarxes, i un 62,6% ha acceptat a desconeguts en xarxes socials.

El sèxting, l’enviament o la recepció de material de caire sexual, i el ciberassetjament són cada vegada més habituals.

De fet, els adolescents identifiquen aquestes pràctiques com les de major risc: quatre de cada deu dels enquestats (46,7%) asseguren haver rebut alguna vegada missatges de contingut eròtic o sexual, un 10,4% ha rebut a través de les xarxes, els xats, internet o els videojocs una proposició sexual d'un adult, i dos de cada deu podria estar patint ciberassetjament.

Principal mitjà de socialització

D’altra banda, els videojocs suposen per als joves un important canal de socialització i interacció social, a través del qual els adolescents coneixen gent i fan amics.

Per a sis de cada deu estudiants de l’ESO, és el seu principal canal d'oci i entreteniment, i cinc de cada deu (57,8%) reconeixen jugar a jocs no recomanats per a la seua edat.

Tenim la responsabilitat, com a societat, d'aportar l'acompanyament i l'orientació adequats sobre internet, les xarxes socials i les aplicacions a xiquets, xiquetes i adolesentsJorge Cardona - President d'Unicef a la Comunitat Valenciana

“Fa temps que la tecnologia forma part del dia a dia dels adolescents. L'accés a internet, xarxes socials i aplicacions suposa una enorme oportunitat i aporta beneficis al conjunt de la societat, a més de constituir part del dret a la informació que tenen els xiquets i xiquetes. No obstant això, atès que el seu ús comporta indubtables riscos, tenim la responsabilitat, com a societat, d'aportar l'acompanyament i l'orientació adequats per a xiquets, xiquetes i adolescents”, afirma Jorge Cardona, president d'Unicef Comitè Comunitat Valenciana.

 

Educació

També et pot interessar