Un col·lector i un sistema de bombeig al barranc de Poio i a Picanya detenen el vessament d'aigües residuals a l'Albufera

Ambdós actuacions s'enmarquen en el pla de la Generalitat per a mitigar l’impacte de la DANA al parc natural

El president carlos Mazón us visita aquest dimecres a l'Albufera
El president carlos Mazón visita este dimecres a l'Albufera / GVA

La Generalitat ha posat en marxa un col·lector provisional al barranc de Poio i un sistema de bombeig a Picanya per a evacuar les aigües residuals provinents de Torrent, Picanya i Paiporta cap a l’estació depuradora d’aigües residuals de Pinedo. Això permet desviar l'entrada a l’Albufera, i fer realitat “l’abocament zero al llac”, segons ha anunciat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, a través d’un comunicat.

Des del dimarts 3 de desembre no entren aigües residuals a l’Albufera, fet que Mazón ha descrit com una “fita aconseguida en temps rècord”, gràcies a la tasca desenvolupada per l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (Epsar).

Durant la visita realitzada al Parc Natural de l’Albufera, amb el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, Mazón ha assegurat que es tracta “d’una gran fita ambiental” eliminar completament els abocaments d’aigües residuals a l’Albufera, la qual cosa posa de manifest “el compromís del Consell amb la recuperació del parc natural”.

Esta mesura, juntament amb la instal·lació d’un col·lector de 5 quilòmetres provisional al barranc de Poio, ha necessitat una inversió de 12,5 milions d’euros. Ambdós formen part de les actuacions de la Generalitat per a mitigar l’impacte de les inundacions del passat mes d’octubre a l’Albufera, com les realitzades amb canalitzacions i bombaments d’emergència a Picassent, entre altres.

El pla de xoc posat en marxa per la Generalitat per a minimitzar l’impacte de les riuades al parc natural s’ha estructurat en tres fases, segons informen fonts de Presidència de la Generalitat.

Així, les dos primeres fases s’han centrat en la col·locació de barreres encerclades, desobstruir comportes, netejar séquies, avaluar els materials que s’extrauen dels camps d’arròs, així com els residus acumulats en zones dunars del litoral. Fins hui, s’han retirat 1.100 metres cúbics de restes i residus en tot l’entorn del parc natural i es continua netejant la xarxa de séquies.

En la tercera fase es duran a terme mesures a mitjà i llarg termini per a la redacció de projectes d’adequació de reserves de la Generalitat que s’han vist afectades, la retirada de residus i terres en la zona de trencament pròxima al barranc de Catarroja, i un seguiment continu de la qualitat de l’aigua.

La implementació de mesures complementàries inclou la instal·lació d’un “bessó digital” a l’Albufera, una tecnologia que permetrà reflectir en temps real i amb total garantia l’estat del llac, i facilitarà el monitoratge de l'ecosistema i l’avaluació de l'estat real. A més, este bessó digital facilitarà la planificació de les accions futures per a la restauració del llac, l’eliminació eficient de residus i la promoció de la seua recuperació, segons han afegit les mateixes fonts.

Quant a la qualitat de l’aigua del llac, en els primers dies s’ha observat un increment significatiu de materials en suspensió, així com una disminució de la conductivitat de l’aigua, que s’està recuperant gradualment als nivells habituals.

També et pot interessar

stats