Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Un congrés sindical analitza a València l'auge de l'extrema dreta i com fer-li front

Veus expertes analitzaran els principals àmbits sobre els quals basa el seu discurs: immigració, polítiques d'igualtat i llibertat d'expressió

El complex de la Petxina, a València, acull el congrés ‘Societat, drets i extrema dreta' / Fundació Primer de Maig

El Congrés 'Societat, drets i extrema dreta. L'ombra del capitalisme en el segle XXI' analitza aquest divendres i dissabte a València les principals dinàmiques que han portat l'extrema dreta al poder en diversos països i les estratègies per a fer-li front. La Fundació Primer de Maig (centre d'estudis vinculat a CCOO), organitzadora de la trobada, ha triat el Cap i Casal en record al Congrés d'Escriptors Antifeixistes que es va celebrar en 1937 i perquè és "una ciutat simbòlica en la lluita contra l'extrema dreta", explica Fernando Lezcano, president de l’organització. 

"Ens recorda que hem sigut capital de la República Espanyola i que hui en dia tenim un govern mixt de dreta i extrema dreta", assegura Ana García, secretària general de CCOO PV.

El Congrés busca ser un espai de reflexió, debat i formació sobre l'auge de l'extrema dreta, però també una plataforma per a reafirmar els valors democràtics. S'hi analitzaran els principals àmbits sobre els quals es basa el discurs de l'extrema dreta: immigració, polítiques d'igualtat, mitjans de comunicació i llibertat d'expressió.

Un programa ple de ponències

La primera ponència d'aquest congrés serà a càrrec de Roger Griffin, professor britànic d'història contemporània expert en feixisme, qui parlarà sobre les causes que hi ha darrere de l'auge del neototalitarisme actual. El catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política en l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València, Javier de Lucas, parlarà de l'impacte de la ultradreta en la migració; i Ismael Saz, catedràtic emèrit de la UV, explicarà el paper del nacionalisme en el discurs de l'extrema dreta.

María Eugenia Rodríguez Palop, vicepresidenta de la Comissió de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere del Parlament Europeu, i jurista i titular de Filosofia del Dret en la Universitat Carles III, analitzarà els aspectes relacionats amb igualtat de gènere. El Congrés pararà una atenció especial a l'ús mediàtic de l'extrema dreta en una taula redona en què participaran el director d'elDiario.es, Ignacio Escolar; el director d’infoLibre, Jesús Maraña; i les periodistes Olga Rodríguez, Aurora Mínguez i Miquel Ramos. La moderadora en serà la directora de Público, Virginia Pérez Alonso.

La cita es clausurarà de la mà del poeta i director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero. Llegirà un manifest que ja han signat més de mig centenar d'intel·lectuals i persones del món de la cultura "en defensa dels valors democràtics i els drets humans enfront de l'avanç de l'extrema dreta lliberticida a Espanya i al món global ".

València

També et pot interessar