Un congrés a València aborda els drets i les necessitats de les criatures de les víctimes de violència de gènere
La violència masclista ha causat 26 orfes enguany a la Comunitat Valenciana, segons ha informat la consellera Gabriela Bravo
La ciutat de València acull aquest cap de setmana la I Trobada Estatal de Famílies de Víctimes Mortals de Violència de Gènere, un congrés organitzat per la Fundació Dones que naix amb la intenció de convertir-se en un espai de suport, aprenentatge i acompanyament, especialment adreçada a les famílies que s’han fet càrrec dels orfes i òrfenes de les dones víctimes mortes de violència masclista.
El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València és l'escenari d'aquesta trobada en què participen professionals que treballen en la intervenció amb víctimes de violència de gènere i amb les seues criatures. Unes 800 famílies pateixen actualment les conseqüències de la violència masclista.
Marisa Soleta, directora de la Fundació Dones, adverteix que "cal posar molta llum sobre quina és la situació que viuen les famílies de les víctimes mortals de la violència de gènere, és necessari generar espais per a escoltar-les".
Joshua Alonso Mateu, víctima de la violència masclista, reconeix que espais com aquest "fan que et sentes comprés". Des que el masclisme va endur-se sa mare, s'ha fet càrrec del germà menor, el qual ha pogut gaudir de suport psicològic gràcies a la beca Fiscal Soledad Cazorla Prieto, un suport "que les institucions no han sigut capaces d'oferir", denuncia.
26 menors orfes per la violència de gènere el 2022
En la inauguració de les jornades, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha apostat per ampliar l'atenció als menors orfes de violència de gènere amb un model de suport integral que inclogua programes de tractament terapèutic, la formació d'especialistes en els centres educatius i una xarxa de serveis especialitzats per a atendre aquests menors i les famílies que els acullen.
La consellera ha denunciat que "el nombre de menors orfes per violència de gènere el 2022 ascendeix a 26 i des de l'1 de gener de 2013 el tràgic balanç arriba a 365". "Són xifres inassumibles, aborronadores i insuportables", ha afegit Bravo.
Al llarg de la jornada s'han tractat aspectes rellevants per al coneixement de les necessitats de les famílies i els principals mecanismes de protecció disponibles. Entre altres activitats, s'ha presentat el treball “Estudis de casos sobres les conseqüències del feminicidi”, elaborat per les investigadores Eva Zafra Aparici i Laura Román Martín, i la coordinadora del projecte Escolta la seua veu, Sara Flores ha presentat la Guia pràctica per al suport i l'acompanyament d'orfes i òrfenes de la violència de gènere.