Un equip de bussejadors explora les profunditats de la cova dels Arcs de Benitatxell
Per dins circula el riu del Moraig, d’aigua salada i dolça, únic en el món
A la cala del Moraig, a Benitatxell (Marina Alta), està la cova dels Arcs, una gruta que s’endinsa dins la terra i baix de la mar de la qual encara queda molt per descobrir. Els millors espeleòlegs bussejadors han recorregut les seues galeries i rutes, fins ara desconegudes, i han arribat a 2.500 metres de l'entrada de la cova, i a 100 de profunditat. Diuen que només és el principi, que encara els queda molt per descobrir.
Deu experts de tot Espanya intentaran arribar aquest cap de setmana encara un poc més lluny. Han de trobar la connexió entre dues de les galeries de la cova. I així completar un mapa del riu subterrani del Moraig.
La preparació per a aquesta expedició és llarga i minuciosa, ja que suportar prop de cinc hores davall d'aigua requereix un equipament especial. Eliseo Belzunce, considerat el millor espeleòleg i bussejador d'Espanya, ho sap bé. Arriba de Navarra i és, ara per ara, el que ha aconseguit arribar més lluny: a 2.500 metres de distància i a 100 de profunditat. Afirma que les prospeccions geològiques diuen que la cova és molt gran, per això volen seguir avançant en l’exploració i anar cada vegada més lluny. El descens és molt tècnic, cosa que per a aquest bussejador i espeleòleg navarrés el converteix en un repte i el fa encara més interessant.
Eliseo explora la cova dels Arcs acompanyat d’altres bombers experts en rescats i amants del submarinisme que conformen el Grup d'Exploració Moraig. Aquest cap de setmana intentaran descobrir la connexió entre dues de les galeries més importants que té el riu del Moraig, un riu d'aigua dolça i salada únic en el món conformat per nombrosos embornals i galeries.
Eliseu explica que hi ha passos que són molt profunds, d’entre 60 i 100 metres, i d’altres molt estrets que són un poc limitants i pels quals no es pot passar amb qualsevol equipament. Al mateix temps que exploren la cova, continuen extraient dades de les profunditats, volums i distàncies per a elaborar un mapa de com és la cova per dins. Imatges fins ara inèdites que ens ajuden a descobrir un dels llocs més amagats i desconeguts de la costa valenciana.