Un equip científic d'Amsterdam aconsegueix tallar el VIH de cèl·lules humanes infectades

La tecnologia emprada, guanyadora d'un Nobel, està encara en fase experimental, però pot ser determinant en el futur per a lluitar contra la sida

Una mostra de sang positiva en VIH (arxiu)
Una mostra de sang positiva en VIH (arxiu) / Shutterstock

Tallar un virus d'un òrgan o un teixit com si tinguérem unes tisores. És la fita assolida per un equip científic de la Universitat d'Amsterdam, que ha publicat recentment els resultats d'una nova tècnica que pot ser determinant en el futur per a lluitar contra el virus de la immunodeficiència humana (VIH), causant de la sida. Els resultats i la tecnologia mateixa estan encara en fase experimental, però els pronòstics són esperançadors i obrin la porta a poder erradicar una epidèmia que ha infectat més de 85 milions de persones en tot el món des que va iniciar-se, d'acord amb les dades d'Onusida.

Segons el comunicat difós per l'equip mèdic, que ha avançat la BBC, el que s'ha aconseguit és eliminar amb èxit el VIH de les cèl·lules infectades a través de la tecnologia d'edició de gens CRISPR, guanyadora del Premi Nobel el 2020. Funciona com unes tisores i permet tallar l'ADN per a eliminar les parts danyades. L'esperança és poder suprimir completament el cos del virus, tot i que es necessita molt més treball per a comprovar que aquesta tècnica siga segura i eficaç en les teràpies.

Els medicaments existents en l'actualitat per a tractar el VIH poden parar el virus, però no fer-lo desaparéixer. El pas fet recentment es presenta més com una "prova de concepte" i aspira a convertir-se en una cura per a aquesta infecció a curt termini. "Caldrà molt més treball per a demostrar que els resultats d'aquests assajos cel·lulars poden passar en un cos sencer per a una teràpia futura", ha dit el doctor James Dixon, professor associat de cèl·lules mare i tecnologies de teràpia gènica a la Universitat de Nottingham. Jonathan Stoye, expert en virus de l'Institut Francis Crick de Londres, ha apuntat que eliminar el VIH de totes les cèl·lules que podrien albergar-lo en l'organisme era "extremadament difícil". "Sembla que passaran molts anys abans que qualsevol teràpia basada en CRISPR es convertisca en rutina, fins i tot assumint que se'n puga demostrar l'eficàcia", ha afegit.

El VIH infecta i ataca les cèl·lules del sistema immunitari i utilitza la mateixa maquinària per fer còpies d'ell mateix. Fins i tot amb un tractament eficaç, alguns portadors entren en un estat de repòs o latent, de manera que encara contenen el material genètic del VIH, encara que no produeixen activament un virus nou.

La majoria dels pacients necessiten teràpia antiretroviral durant tota la vida. Si deixen de prendre aquests fàrmacs, el virus latent pot tornar a manifestar-se i causar-los problemes. Uns pocs s'han "curat", aparentment, després que la teràpia contra el càncer agressiu eliminara algunes de les cèl·lules que tenen infectades, però aquesta alternativa mai es recomanaria exclusivament per a tractar el VIH. Les persones que es mantenen amb un tractament antiretroviral, que és molt eficaç, poden tindre la mateixa esperança de vida que les persones que no pateixen la malaltia.

També et pot interessar

stats