Un equip d'estudiants de la UPV guanya el segon premi en Ecotrophèlia
L'innovador producte és NaturAL, unes postres elaborades a base de tofu, algues i melmelada, aptes per a vegans.
Unes postres elaborades a base de tofu, algues i melmelada, aptes per a vegans, amb diferents sabors dolços, preparades per a obrir i consumir. És NaturAL, l'innovador producte ideat per un grup d'estudiants de la UPV, amb el qual han aconseguit la segona posició en la fase nacional d'Ecotrophèlia 2018, celebrada a Barcelona. Ecotrophèlia és una competició a nivell nacional i europeu d'estudiants de grau o escoles tècniques que busca potenciar la creació i la comercialització de nous productes alimentaris, en la qual es premia la innovació en qualsevol fase del producte, i on preval el caràcter mediambiental.
Segons ens explica María Beobide, capitana de l'equip, NaturAL són unes postres preparades per a consumir que no contenen cap ingredient d'origen animal. Sorgeix de la idea de fer unes postres per a vegans, que cada vegada són més gent, però troben al supermercat mancances, per exemple, pel que fa a les postres elaborades. "Vam pensar en unes postres que mengem: brull amb mel i nous, i vam decidir fer la versió vegana", ens diu Beobide. No obstant, també estan pensades per a altres públics, ja que pot orientar-se cap a persones que porten una dieta saludable o hiperproteica, per l'alt valor biològic de la soja.
NaturAL SolS necessita refrigeració per al manteniment. Aquestes postres es presenten en un envàs de vidre en el qual la distribució dels components és una base de gelatina d'algues, seguida d'una capa de tofu amb una textura que ens recorda el mató, i per a finalitzar, una capa per sobre de melmelada de fruites. Aquest producte innovador està especialment pensat per a vegans, a causa de la xicoteta quantitat de postres en el mercat per a aquests consumidors.
L'equip d'estudiants Land & Sea, guardonat en Ecotrophèlia Espanya 2018, està format per Mari Carmen Belda, María Beobide, Juan Miguel Campos, Jaume Merino i Laura Sanmartín, tots ells de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Mitjà Natural (EAMN), i Laura Esplugues, de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny, sota la coordinació dels professors de l'escola, Purificació García, Javier Martínez i María Jesús Pagán. De moment, no es plantegen el salt a la comercialització, ja que encara són molt joves i volen acabar primer la carrera. Però no descarten continuar treballant en aquesta proposta quan acaben el període formatiu i intentar portar-la als supermercats.
A més de NaturAL, la UPV ha participat també amb un altre producte en aquesta fase final nacional d'Ecotrophèlia 2018. És Umitaste, hòsties elaborades amb microalgues -espirulina i chorel·la- per a preparar nous sushis, amb més color i sabor. L'equip d'estudiants que ha ideat aquest producte està format per Álvaro Forquet, Ana Noguerol i Zaida Uribe, tots ells de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Mitjà Natural (EAMN), i Guillermo de Castro, de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny, coordinats pels professors i investigadors Purificació García, Javier Martínez i María Jesús Pagán. Pel que fa a l'elaboració, resulta senzilla: n'hi ha prou a barrejar les microalgues amb metilcel·lulosa i aigua i, posteriorment, refrigerar-les. Finalment, es du a terme primer un presecatge, i seguidament, un secatge per a acabar d'eliminar l'aigua del producte.