Un equip d’investigadores valencianes ha aconseguit convertir restes agrícoles en dolços i llepolies
El seu projecte afavoreix l’economia circular al mateix temps que permet reaprofitar molts residus
En la majoria d’ocasions, les restes agrícoles acaben convertint-se en fem, però un equip d’investigadores valencianes del centre tecnològic Ainia han aconseguit convertir sobres de cítrics i altres fruites en productes com ara natilles, gelatines o, fins i tot, substituir els espessidors d’origen animal que contenen les gominoles.
No només aprofiten les restes dels cítrics, també d’altres fruites com el caqui o el meló d’Alger més fruites, explica a À Punt NTC Mariana Valverde, del departament de Tecnologies i Processos d’Ainia. Amb les restes del meló d’Alger obtenen pectines, molt valorades en la indústria alimentària com espessidors o estabilitzants, i amb les del caqui han aconseguit fabricar llepolies 100% veganes.
Però l'aprofitament no s'acaba ací, també han obtingut un producte ric en fibra que utilitzen com a ingredient principal per a fabricar uns cereals perfectes per a acompanyar iogurt o postres lactis. De fet, segons Ainia, un fabricant de productes lactis està plantejant-se fer-los servir per a elaborar algun dels seus productes.
Una tecnologia que afavoreix l’economia circular i permet aprofitar molts tipus de residus diferents, assegura Valverde.