Un estudi apunta que Mart va tindre aigua salina a la superfície abans del que es pensava
En les zones més càlides i de baixa latitud del planeta va existir aigua salina de manera transitòria fa entre 1,4 milions i 400.000 anys
Una nova anàlisi de les dunes d'arena marcianes, dut a terme pel ròver xinés Zhurong, apunta la possibilitat que a les zones més càlides i de baixa latitud de Mart va existir aigua salina de manera transitòria fa entre 1,4 milions i 400.000 anys, molt abans del que es pensava fins ara.
Les imatges i els mesuraments químics suggereixen que la fusió de xicotetes bosses d'aigua congelada en aquell període va formar diverses clivelles, agregats i altres característiques de la superfície de les dunes. Aquest descobriment indica que el clima marcià va poder ser més humit en el període contemporani.
Aquestes troballes es recullen en un estudi que publica Science Advances i podrien servir de base per a futures missions d'exploració, a la recerca de senyals de vida al planeta roig, sobretot en latituds més baixes i càlides. Un equip de l'Acadèmia Xinesa de Ciència ha estudiat aquestes dades. El ròver Zhurong forma part de la missió Tianwen-1, que el 2021 va aterrar i va explorar la regió d'Utopia Planitia, a l'hemisferi nord del planeta.
L'anàlisi de les dades espectrals va revelar que la capa superficial de les dunes és rica en sulfats hidratats i minerals d'òxid de ferro, entre altres, que probablement van sorgir en descongelar-se l'aigua. La seua possible existència posa de manifest la importància de buscar en xicotetes depressions, especialment restes de microbis que puguen tolerar una salinitat elevada.
Els científics estan d'acord que Mart va tindre masses d'aigua superficial fa milers de milions d'anys, però no és tan clar si el planeta va continuar tenint aigua superficial líquida en mil·lennis més recents.