Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Un estudi de la Conselleria detecta un nivell reduït de toxicitat en el fang acumulat a l’Albufera

S’ha estudiat l’existència de matèria orgànica, metalls i elements tòxics en seixanta mostres del fang que la barrancada va dur al parc natural

Fang acumulat al parc natural de l'Albufera després de la dana / Pedro Armestre (EFE)

Les tones de llot arrossegades per la barrancada que va assolar l’Horta Sud el 29 d’octubre van transformar l’aparença de l’Albufera i van fer saltar totes les alarmes dels sectors ecologistes pel risc biològic i mediambiental que l’acumulació de material orgànic i químic podien suposar per al parc natural. 

Ara, un informe de la Direcció General de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient ha conclòs que el fang té un nivell de toxicitat "molt reduït". L’estudi s'ha basat en seixanta mostres de fang per a analitzar l'existència de matèria orgànica i metalls al llac, així com el test previ de toxicitat (TPT).

Show more

El test té com a objectiu identificar de manera preliminar els possibles riscos tòxics que el material acumulat a l'Albufera podria comportar per als organismes vius, una qüestió fonamental en ecosistemes aquàtics com els aiguamolls. Segons fonts de la Conselleria, la prova constitueix una eina eficaç per a la determinació inicial de la toxicitat dels sediments.

El mètode utilitzat per a l'anàlisi, que es va fer en mostres arreplegades entre el 29 de novembre i el 13 de desembre, ha sigut la determinació de la inhibició de la bioluminescència bacteriana amb Photobacterium Prosphoreum, que es basa a determinar l'efecte inhibidor d'una mostra sobre l'emissió de bioluminescència del bacteri marí Photobacterium phosphoreum, també denominada Vibrio fischeri.

A més d’estes analítiques sobre el terreny, un estudi paral·lel a càrrec de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València s’ha servit de les imatges satel·litàries per a fer un seguiment de l’àrea inundada per la dana i del desplaçament dels sediments que van desembocar a la mar. La investigació ha revelat que, a través de l’Albufera i els rius Túria i Xúquer, les restes de fang van arribar fins al litoral sud, des de Dénia fins a Sant Joan, on van restar fins un mes després de la riuada. Durant este primer mes es va detectar una dràstica reducció de la clorofil·la i la transparència de l’aigua. 

Dana 2024 Medi ambient

També et pot interessar