Directes
Ara en la televisió
HOMENATGES

Un estudi demostra que les cèl·lules del càncer de mama creen escuts de col·lagen per a protegir-se

Això significaria que l'ús d'anticossos que bloquegen la formació d'aquests escuts podria ser una nova estratègia terapèutica

Il·lustració en tres dimensions d'unes cèl·lules canceroses / À Punt NTC

Les cèl·lules tumorals mamàries generen escuts de col·lagen que les protegeixen del sistema immunitari a través d'un mecanisme descrit en un estudi, els resultats del qual s'han publicat en la revista Nature.

La investigació, en la qual ha participat l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO), demostra que la proteïna DDR1, present en la superfície de les cèl·lules tumorals mamàries, s'uneix al col·lagen extracelul·lar i l'alinea per a bloquejar l'entrada de cèl·lules immunitàries.

Més enllà del descobriment, l'estudi, en el qual han participat investigadors de la Universitat George Washington i la Universitat de Texas, suggereix l'ús d'anticossos que bloquegen la formació d'aquests escuts com a nova estratègia terapèutica, segons han explicat aquest dimecres l’Idibell i l'ICO en un comunicat conjunt.

L’equip investigador ha demostrat que els anticossos específics que eviten la unió de la proteïna DDR1 amb el col·lagen faciliten la destrucció dels tumors per part del sistema immunitari. D’aquesta manera, el tractament amb aquests anticossos permet la infiltració de cèl·lules immunitàries i redueix així el creixement tumoral en assajos preclínics amb ratolins.

"És la primera vegada que s'observa aquest mecanisme d'escut tumoral i, encara que l'estudi que s'acaba de publicar se centra en el càncer de mama, creiem que és un mecanisme també utilitzat per altres tipus de càncer, cosa que significaria que el tractament amb anticossos específics podria ser útil terapèuticament en diferents escenaris", ha ressaltat 

El cap del grup d'investigació en càncer de mama de l’Idibell i l'ICO, Miquel Àngel Pujana, ha explicat que és la primera vegada que s’ha observat aquest mecanisme de protecció de les cèl·lules tumorals i que, encara que l’estudi acabat de publicar secentra en el càncer de mama, els reultats obtinguts els fan pensar que és un mecanisme també utilitzat per altres tipus de càncer. Això significaria que el tractament amb anticossos específics podria ser útil terapèuticament en diferents escenaris, ha ressaltat. 

L’estudi s'ha centrat en models in vitro de tumors mamaris i diversos models de ratolí, però en un futur pròxim esperen poder realitzar assajos clínics en pacients de càncer de mama que ajuden a comprovar la seguretat del tractament amb anticossos específics i determinar-ne l'eficàcia.

També et pot interessar