Un estudi amb IA mostra l'eficàcia de tractaments més curts en càncer de mama
Mostra que cinc sessions de tractament de radioteràpia per a pacients de càncer de mama, en axil·la i llit quirúrgic, obtenen els mateixos beneficis de supervivència, control tumoral i toxicitat que quinze
Un nou estudi de mineria de dades mostra que cinc sessions de tractament de radioteràpia per a pacients de càncer de mama, en axil·la i llit quirúrgic, obtenen els mateixos beneficis de supervivència, control tumoral i toxicitat que quinze, termini acceptat fins ara per la comunitat científica.
El treball l'ha fet l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica (Etsii) de la Universitat de Sevilla (US) en col·laboració amb el Servei d'Oncologia Radioteràpica i Radiofísica de l'Hospital Virgen del Rocío.
És el resultat d'una anàlisi amb intel·ligència artificial (IA) dut a terme amb les dades de 113 pacients d'este hospital, diagnosticades amb este càncer. Unes dades tractades amb tècniques "molt especialitzades" d'enginyeria informàtica aplicada a la salut, segons han explicat des de la US en una nota de premsa.
Menys radiació
L'accés a este esquema de tractament està permetent que les dones amb càncer de mama hagen de rebre menys radiació (de 40 grays —dosi de radioteràpia— a 26) amb una "excel·lent tolerància" i fer menys viatges a l'hospital. Alhora descongestiona els acceleradors per a la resta dels tractaments, ja que el de mama és un dels tipus de càncer més freqüent entre la població.
Podem tractar a tres persones en el temps en el qual abans tractàvem a una. Beneficia al sistema i al pacient.
"Podem tractar tres persones en el temps en el qual abans en tractàvem una. Beneficia el sistema i el pacient", així ho explica la doctora Paloma Sosa, oncòloga radioteràpica amb més de deu anys d'experiència en càncer de pulmó i mama, que ha format part de l'anàlisi.