Un estudi mostra els efectes persistents de la covid al cervell

Investigadors de la Universitat de Tulane, als Estats Units, han estudiat com afecta la infecció en el sistema nerviós

Els investigadors van observar que el virus provoca xicotetes hemorràgies en el cervell
Els investigadors van observar que el virus provoca xicotetes hemorràgies al cervell

Els pacients de covid-19 solen queixar-se de mal de cap, confusió i altres símptomes neurològics, però fins ara els metges no comprenien del tot com afectava el virus del SARS-Cov-2 al cervell durant la infecció.

Ara, investigadors de la Universitat de Tulane, de Lousina (Estats Units) han descrit amb detall com afecta aquest virus el sistema nerviós central.

Es tracta de la primera avaluació exhaustiva de la neuropatologia associada a la infecció per SARS-CoV-2 en un model de primat i els detalls s'han publicat aquest divendres en la revista Nature Communications.

Els investigadors van descobrir que el virus causa una inflamació cerebral greu i lesions derivades de la reducció del flux sanguini o de l'oxigen al cervell, com ara danys o mort de neurones. També van observar que el virus provoca xicotetes hemorràgies al cervell.

A més, aquestes patologies van afectar subjectes que no van experimentar una malaltia respiratòria greu a causa del virus.

Tracy Fischer, investigadora principal i professora associada de microbiologia i immunologia en el Centre Nacional d'Investigació de Primats de Tulane, fa dècades que està estudiant-ne els cervells.

Poc després que el centre de primats llançara el seu programa pilot de covid en la primavera de 2020, va començar a estudiar el teixit cerebral de diverses persones que havien sigut infectades.

Les troballes inicials, que documentaven la magnitud del mal analitzat al cervell a causa de la infecció pel SARS-CoV-2, van ser tan sorprenents que va passar l'any següent perfeccionant els controls de l'estudi per a garantir que els resultats eren clarament atribuïbles a la infecció.

"Com els subjectes no van experimentar símptomes respiratoris significatius, ningú esperava que tingueren la gravetat de la malaltia que trobem al cervell. Però les troballes van ser diferents i profundes, i innegablement un resultat de la infecció", subratlla.

Les conclusions, a més, coincideixen amb els resultats de les autòpsies de persones que han mort a causa de la covid, un fet que suggereix, d'altra banda, que els primats no humans poden ser un model apropiat o substitut de com els humans experimenten la malaltia.

Les complicacions neurològiques solen ser un dels primers símptomes de la infecció per SARS-CoV-2 i poden ser les més greus i persistents.

A més, afecten indistintament persones de totes les edats, amb comorbiditats i sense, i amb diferents graus de gravetat de la malaltia.

La investigadora espera que l'estudi millore la comprensió i el tractament dels pacients que pateixen les conseqüències neurològiques de la covid-19 i la covid persistent.

També et pot interessar

stats