Un estudi pioner en residències apunta que la vacuna de Pfizer redueix la mortalitat en un 98%
La investigació, desenvolupada per la Universitat d'Oxford i la Universitat Autònoma de Barcelona, conclou que la possibilitat de ser hospitalitzat disminueix un 97% després de rebre la segona dosi.
Un estudi pioner desenvolupat per equips de la Universitat d'Oxford i de la Universitat Autònoma de Barcelona ha conclòs que la vacuna de Pfizer ha reduït la mortalitat dels usuaris de les residències en un 98%, i en un 97% la possibilitat de ser hospitalitzat després de la segona dosi. El projecte, publicat en la revista científica The Lancet i impulsat per la Generalitat de Catalunya, és el primer en tot el món que aborda l'eficàcia clínica de la vacuna fabricada per Pfizer, anomenada Comirnaty, en geriàtrics.
En concret, s'ha desenvolupat en centres ubicats en aquesta comunitat autònoma amb una mostra que inclou 28.594 usuaris de residències, 26.238 empleats d'aquests centres i 61.951 treballadors de la salut. El signen, entre altres, el catedràtic del Centre Estadístic en Medicina de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto-Alhambra; el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon; i la responsable de vacunació a Catalunya, Carmen Cabezas.
L'estudi també demostra que l'efecte de la vacuna de Pfizer en treballadors de les residències analitzades ha suposat una baixada dels nivells de contagis del 95% en sanitaris, del 92% en personal resident, i del 88% en ancians. A més, l'article especifica que la primera dosi ja genera una reducció d'infeccions entre un 50% i un 60% en tota la mostra estudiada, tal com ha subratllat Daniel Prieto-Alhambra en declaracions a l'emissora Rac1.
L'equip investigador explica que, encara que les vacunes han demostrat l'eficàcia en assajos clínics, encara queda més recerca per fer en entorns de rutina i en grups de poblacions habitualment poc representades en les mostres d'estudi.
D'altra banda els resultats del treball matisen que, analitzant les dades dels primers dotze dies després de la primera vacunació, un període en el qual la dosi no hauria de fer un efecte significatiu, també es registren reduccions del 15% al 20% en infeccions. Això fa entreveure altres factors no controlats que influeixen en el fenomen.
Amb tot, l'estudi especifica que les conclusions finals són fruit d'un seguiment de dos mesos i que, en tot cas, la mostra es continuarà estudiant per a obtindre nous resultats a llarg termini. El que sí que destaca és que les troballes "haurien de tranquil·litzar la població sobre els principals beneficis associats amb la campanya de vacunació en curs a Espanya i en altres llocs".