Un fàrmac cardíac millora l'eficàcia terapèutica contra el melanoma en ratolins
La utilització de la ranolazina podria afavorir futurs assajos clínics per a validar l'ús en pacients oncològics
Un fàrmac emprat actualment en afeccions cardíaques, la ranolazina, millora l'eficàcia de les actuals teràpies per al tractament del melanoma en ratolins, segons una investigació publicada en la revista científica Nature Metabolism. Els resultats apunten cap a una alternativa terapèutica per a tractar el melanoma, el tipus de càncer de pell més letal, que afecta a Espanya setze dones i catorze homes per cada 100.000 habitants.
En l’estudi ha participat l’Institut de Neurociències del CSIC-UHM, a Sant Joan d’Alacant, a més de l'IRB Barcelona i el centre d’investigació Biomed de Pamplona. La utilització de la ranolazina, aprovada per a ús en humans i que ja s'administra en la pràctica clínica per a tractar l'angina crònica, podria afavorir futurs assajos clínics per a validar el seu ús en pacients oncològics.
Els pacients amb melanoma responen bé en la majoria dels casos a les teràpies dirigides contra un dels gens claus en la progressió tumoral —el gen BRAF—, encara que prompte desenvolupen resistències a aquests tractaments i els tumors tornen a créixer. El metabolisme dels àcids té un paper important en el desenvolupament d’aquesta resistència. A més, aquests pacients responen pitjor a la immunoteràpia. Ara, la ranolazina ha demostrat que alenteix la progressió tumoral d’aquests pacients.
Malgrat representar només el 10% dels casos de càncer de pell, el melanoma és responsable del 90% de les morts associades a tumors cutanis. L'any 2022, es van diagnosticar a Espanya 7.500 nous casos de melanoma cutani i, mundialment, aquest tipus de càncer suposa el 3,4% del total de casos oncològics detectats.
L'estudi ha sigut possible gràcies al finançament concedit pel Ministeri de Ciència i Innovació, l'Institut de Salut Carles III, el govern de Navarra, el Grup Espanyol Multidisciplinari de Melanoma (GEM) i la Melanoma Research Alliance.