Un informe alerta que el 40% de les persones LGTBI ha patit actes d'odi a Espanya

La Federació Estatal LGTBI+, amb motiu del dia contra la LGTBI-fòbia, avisa que molts casos no es denuncien. El 20% no ho fa per por a la resposta de la policia

Manifestacions amb banderes del col·lectiu Lgtbi
Manifestació amb banderes del col·lectiu LGTBI i trans / Shutterstock

El col·lectiu LGTBI+ ha patit 57.000 agressions físiques o sexuals en els últims cinc anys i un 40% ha sigut víctima d'algun delicte d'odi en aquest període de temps, una xifra que dista molt de les dades oficials registrades pel Ministeri de l'Interior, que només recull 1.738 delictes d'odi entre el 2018 i el 2022.

Així es desprén de l'informe de la Federació Estatal LGTBI+ (FELGTBI+), publicat amb motiu del Dia contra la LGTBI-fòbia, que se celebra divendres. El document posa de manifest el problema d'infradetecció que existeix a l'estat espanyol davant de l'elevat nombre de casos de LGTBI-fòbia que es denuncien, però que no es registren com a tal.

"Estem davant d'un vertader iceberg de l'odi", ha lamentat el secretari d'organització de la federació, Ignacio Paredero, que ha destacat que les persones trans i les dones lesbianes són les que més actes d'odi pateixen dins del col·lectiu. A més, estos 57.000 casos són els registrats en les forces de seguretat, però segons la investigació, només es denuncien un 16,5% de les agressions.

Els actes de discriminació són els més nombrosos (el 32,4% els han patit en els últims cinc anys), seguits dels actes d'assetjament (el 28,7%) i l'agressió (10%). Si s'extrapolen les dades de la població LGTBI+ a Espanya —uns 3,5 milions de persones segons les dades del CIS—, l'informe calcula que al voltant de 350.000 persones del col·lectiu haurien sigut agredides físicament o sexualment des del 2019; és a dir, aproximadament un milió d'assetjaments i vora 1,1 milió de discriminacions.

De les agressions, més del 40% va patir una agressió sexual amb intimidació i quasi el 30% una agressió física greu (galtades, punyades i llançaments a terra). El carrer és el lloc on amb més freqüència es produeixen estes agressions.

De les discriminacions, més d'un 40% van tindre relació amb la discriminació en l'àmbit laboral i més del 45% amb la denegació d'algun dret. Així mateix, el 83% de les persones LGTBI+ ha patit discriminació més d'una vegada en els últims cinc anys i hi ha un 10% de persones que declaren haver patit discriminació més de 10 vegades en eixe període de temps.

En l'últim any, al voltant de 700.000 persones LGTBI+ han sigut assetjades (el 20,3%); 800.000 haurien patit discriminació (22,9%) i unes 250.000 han sigut agredides (el 6,8%). A més, l'informe posa de manifest que tres de cada deu de les persones que no van denunciar no ho van fer perquè van pensar que no serviria per a res i quasi dos de cada deu per por de la resposta LGTBI-fòbica de la policia.

FELGTBI+ ha exigit que s'impartisca formació a les forces i cossos de seguretat de l'estat perquè la sensibilització amb les realitats del col·lectiu siga real i que es creen unitats específiques que atenguen la discriminació motivada per l'orientació sexoafectiva o la identitat de gènere.

També et pot interessar

stats