Un informe forense veu mala praxi mèdica en la menor de Xèrica morta per peritonitis
Consideren que “no actuaren d'acord amb els seus coneixements i habilitats” i van incomplir els seus deures i responsabilitats
Un informe forense de l'Institut de Medicina Legal de València considera que els metges que atengueren Emma, la xiqueta de 13 anys que va morir el febrer de 2023 a causa d'una peritonitis, no actuaren d'acord amb els estàndards i normes establerts en la professió que haurien pogut evitar la seua mort. L'informe, datat el passat 19 de gener, es va fer a petició de la Fiscalia Provincial de València, que va obrir una investigació sobre el cas uns dies després de la defunció de la xiqueta.
En el document, al qual ha tingut accés l’Agència Efe, s'explica que en un primer moment es va aportar a la causa un informe forense que indicava que els metges de l'hospital de Sagunt (Camp de Morvedre) que van atendre la menor quan va acudir a Urgències “no sol·licitaren proves complementàries per a completar la seua avaluació, realitzar el diagnòstic i aplicar el tractament adequat”. Aquest informe forense no concretava si els metges van incórrer en una falta de lex artis (el principi legal que estableix els estàndards i normes de la conducta professional en l'àmbit de la medicina i la salut).
L’equip de l'Institut de Medicina Legal ha tingut en compte el primer informe d'Urgències de l'Hospital de Sagunt del 4 de febrer de 2023, en el qual es recull que la menor presentava dolor abdominal de diversos dies d'evolució, associat a vòmits, disminució de l'apetit, diarrea, disúria i febra. En l'exploració física presentava dolor en l'hemiabdomen inferior amb discreta defensa i febra de 38,8 graus, per al qual es va sol·licitar una analítica d'orina. L’institut considera que, després de l’exploració, una analítica de sang i una ecografia abdominal, “permetrien establir el diagnòstic correcte, descartar altres processos i aplicar el tractament adequat”.
No obstant això, assenyala, examinada la documentació aportada i en relació amb l'actuació mèdica del dia 4 de febrer de 2023 en el Servei d'Urgències de l'Hospital de Sagunt, no es van sol·licitar proves complementàries radiològiques o de laboratori per a completar l'avaluació, realitzar el diagnòstic i aplicar el tractament adequat. Per això considera que no s’ajustaren a la lex artis i que els professionals que atengueren la menor “no actuaren d'acord amb els seus coneixements i habilitats acceptats en el seu camp”, i incompliren així amb els deures i responsabilitats que els corresponen, segons la jurisprudència relativa als casos de mala praxi mèdica.