L’assassinat del xiquet de Sueca deixa entreveure una manca de comunicació entre jutjats
El pare, detingut per l'assassinat, passarà a disposició judicial aquest dimecres
L'assassinat d'un xiquet a Sueca (Ribera Baixa) a mans del seu pare ha evidenciat una llacuna de comunicació entre jutjats del mateix municipi, que no van tindre en compte una sentència prèvia per maltractament a l'hora de ratificar un conveni de divorci en el qual es va establir la custòdia compartida. El pare, detingut per l'assassinat, passarà a disposició judicial aquest dimecres
Encara que el menor d'11 anys assassinat, únic fill de la parella, no estava sotmés a aquest règim de visites, tal com han explicat els seus familiars, fonts judicials consultades han explicat que la mare hauria tingut plena empara legal en cas d'haver decidit impedir que el pare passara temps amb el xiquet.
Les mateixes fonts han explicat que no existeix un sistema informàtic que avise ni cap notificació automàtica que permeta a un jutge que tramita un divorci conéixer si algun dels membres de la parella ha presentat una denúncia o ha sigut condemnat per maltractaments.
Un jutjat va establir la custòdia compartida del xiquet assassinat aquest diumenge a ganivetades a Sueca (Ribera Baixa) perquè no el van informar de la condemna per maltractaments que pesava sobre el pare, presumpte autor del crim. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, els pares del menor assassinat van presentar el mes de juliol del 2021 una demanda de divorci de mutu acord al jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Sueca, competent en matèria de família. En aquesta demanda, els pares de la víctima van establir un conveni regulador amb custòdia compartida respecte del menor d'edat.
Un mes més tard, a l'agost, un altre òrgan judicial, el jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Sueca, amb competències en matèria de violència sobre la dona, va celebrar un juí ràpid contra l'home i el va condemnar com a autor d'un delicte de maltractaments en l'àmbit de la violència de gènere de l'article 153.1 del Codi Penal.
El jutjat va establir per a l'home quaranta dies de treballs en benefici de la comunitat, huit mesos d'allunyament i prohibició de comunicació pel que fa a l'exdona i setze mesos i dos dies de prohibició de tinença d'armes.
A més, en la sentència, amb data de 12 d'agost, es va establir custòdia i pàtria a favor de la progenitora i es va suspendre qualsevol règim de visites del progenitor condemnat respecte al fill. També es va fixar una pensió d'aliments de 200 euros per al menor.
No obstant això, un mes més tard, al setembre, els dos cònjuges van ratificar al jutjat de primera instància 5 el conveni regulador presentat al juliol que establia la custòdia compartida i es va dictar la sentència corresponent.
Cap dels cònjuges va informar el jutjat de Família de l'existència d'un procediment penal per maltractaments i de la sentència de Sueca que fixava abans la custòdia del menor a favor de la mare i suspenia el règim de visites del pare.