Un jutjat d'Alacant condemna Sanitat a indemnitzar el personal mèdic per la falta d'elements de protecció en la primera onada
La justícia dona la raó al sindicat CESM-CV i assenyala que la Conselleria tenia "l'obligació" d’adoptar mesures de protecció
Un jutjat d'Alacant ha condemnat la Conselleria de Sanitat a indemnitzar metges i metgesses, amb quantitats que van des dels 5.000 fins als 49.000 euros, per la falta d'elements de protecció a què van quedar sotmesos durant la primera onada de la pandèmia de covid-19. La sentència no és ferma. Segons ha pogut saber À Punt, l'Advocacia de la Generalitat estudia aquesta resolució i determinarà si hi recorre i els termes d'aquest recurs.
El jutjat social número 5 d'Alacant ha donat la raó al Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) en una resolució en què assenyala que Sanitat té "l'obligació" d'"adoptar mesures i mitjans de protecció tant col·lectius com individuals".
La decisió, que no és ferma i contra la qual es pot presentar un recurs, afig que l'incompliment de les mesures de prevenció individual ha significat un greu risc per a la seguretat i la salut de tots els treballadors sanitaris, especialment per al personal facultatiu, "per l'exposició directa al risc de contagi que ha significat".
Afig que Sanitat va infringir l'obligació de prendre mesures des del coneixement que es tenia de l'existència d'una pandèmia i, especialment, des de la declaració de l'estat d'alarma que va establir el reial decret del 14 de març de 2020.
Segons la sentència, durant els mesos de març, abril i maig de 2020, el personal sanitari dels centres mèdics d'Alacant, entre els quals es trobaven els 154 treballadors demandants, només va disposar d'una mascareta per setmana per a la prestació dels seus serveis, ja que les que es disposaven estaven guardades sota clau pels responsables del respectiu centre. "Es van veure en la necessitat de reutilitzar bates d'un sol ús" i no se'ls va facilitar capells sanitaris, ja que es va estimar que no eren necessaris, igual que les pantalles”.
Així mateix, condemna a la Conselleria de Sanitat a "l’adopció inexcusable de les mesures de protecció, prèvia avaluació dels riscos i llocs de treball pels serveis de prevenció corresponents", i a dotar als professionals "dels mitjans de transport i protecció individual en l'atenció domiciliària siga en jornada ordinària o en atenció continuada". També li condemna a dotar al personal dels equips de protecció formats, almenys, per solucions hidroalcohòliques, bates impermeables, màscares FPP2, FPP3, ulleres de protecció, calces específiques, guants i contenidors grans de residus.