Un jutjat d'Alacant prohibeix a la Conselleria accedir a parcel·les de Beniardà i Alcalalí afectades per la xilel·la
Argumenta que hi ha tractaments alternatius a arrancar arbres, segons dicta el pla de la Generalitat.
El debat sobre com frenar la xilel·la fa un pas més. El jutjat contenciós administratiu número 2 d’Alacant ha dictat una resolució que prohibeix a la Conselleria d’Agricultura accedir a dues parcel·les d’ametlers ubicades a Beniardà i Alcalalí (Marina Baixa), que estan afectades pel pla d’erradicació i control de la Xylella fastidiosa.
La decisió impedeix treballar als tècnics de l'empresa pública Tragsa per a exterminar tot el material vegetal del camp susceptible de contagiar-se per la xilel·la, un patogen vegetal que es pot propagar a centenars d'espècies i contra el qual no hi ha cura coneguda.
La Generalitat havia demanat autorització judicial d’entrada perquè les parcel·les de Beniardà i Alcalalí estan tancades. Per això, la decisió del jutjat és un xicotet triomf per a centenars d’agricultors de la Marina i del Comtat que s’han quedat en la ruïna per la destrucció massiva d’arbres. El Govern Valencià ja ha anunciat que recorrerà contra la decisió judicial, que es va dictar el passat 21 de febrer.
Des de la primera detecció, al juny del 2017, la Conselleria d'Agricultura ha certificat més de 400 positius per Xylella fastidiosa en ametlers d'una trentena de municipis de les comarques de la Marina i el Comtat. El pla de control, que deriva d'una instrucció de la Unió Europea, determina la destrucció de vora cent mil arbres per a evitar-ne la propagació a altres zones i cultius, entre altres mesures.
Alternatives a arrancar arbres
La resolució judicial determina que el pla de la Conselleria d'Agricultura no està "justificat" ni és proporcional si es compara l'aplicació de solucions alternatives menys "dràstiques" en altres zones afectades pel patogen, com les Balears o el sud d'Itàlia, en una línia d'argumentació similar a la que empren algunes associacions de productors agrícoles afectats pel patogen, com Asaja Alacant.
Seguint aquest raonament, la resolució judicial considera la destrucció dels arbres una mesura "irreversible" i, en conseqüència, rebutja la petició d'accés que ha fet la Conselleria d'Agricultura.
El secretari general d'Asaja Alacant, Ramon Espinosa, ha celebrat la resolució davant dels micròfons d'À Punt. Considera que "és el moment d'atenuar la plaga intentant conviure-hi i no arrasant tot el secà valencià".