Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Un microconcert reivindica els beneficis de la música per a les persones majors

El so dels instruments els ajuda a combatre la soledat no desitjada i a millorar el rendiment cognitiu

Concert de Músics per la Salut a la residència de majors de Valterna / À Punt NTC

Amb motiu del Dia de les Persones Grans, l’ONG valenciana Músics per la Salut ha fet un miniconcert a la residència Ballesol de Valterna (Paterna) amb què esperen haver alegrat el dia als residents. Esta iniciativa defén l’efectivitat científica —demostrada per l’OMS— de les arts en la millora de la salut de pacients, malalts i residents en diferents tipus de centres i fa servir la música per a ajudar a estes persones.

Un dels projectes que duen a terme està dedicat a les persones grans. Fan concerts per a combatre la soledat no desitjada, i al mateix temps, ajudar-los a millorar les capacitats cognitives. 

El programa treballa, a més, amb una plataforma digital pionera a Espanya: gràcies a la intel·ligència artificial es poden detectar biomarcadors de l'estat mental i psíquic de la persona.

Un sabor musical que activa la memòria de les persones majors per a fer-los a reviure anys feliços de temps passats. Els acords de voluntaris actuen com una teràpia i milloren les capacitats cognitives i combaten el pitjor enemic de l'envelliment: la soledat no desitjada.

Sílvia Sepúlveda, psicòloga de la residència, ha explicat a À Punt NTC que els “múltiples” beneficis d’estos concerts, com ara la relaxació, l'estimulació cognitiva i sensorial i el treball de les emocions". A més del suport social, també “que crea un clima molt bonic”, assegura.

El ritme té un poder sanador i els estudis ho demostren, quasi el 90% de les persones majors augmenten el seu benestar gràcies a estes teràpies musicals.

El públic ha estat entregat des del primer acord i han cantat al ritme de la música de la guitarra d’Ana Zomeño, música i voluntària de Músics per la Salut, demostrant que han gaudit molt de l’activitat. 

Estos microconcerts que porten la música a residències de majors es poden gaudir també des de casa gràcies a les noves tecnologies, amb videotelefonades on tan important és la música com les converses que mantenen amb ells. També a través de la intel·ligència artificial, capaç de mesurar els biomarcadors de veu, es pot anar encara més enllà i avaluar l’estat de la capacitat cognitiva de les persones, explica Zomeño. 

En este cas, l’objectiu final de l’activitat, a més de procurar una bona estona a estes persones, seria diagnosticar de forma prematura malalties que tenen a veure amb la soledat no desitjada, com la depressió, l’ansietat o l’Alzheimer, entre altres.

l’Horta Música

També et pot interessar