Un miler de persones protesten a Borriana contra la “censura” i “valencianofòbia” de l’Ajuntament

El regidor de Cultura (Vox) va anunciar fa uns dies que anul·lava la subscripció municipal a diverses revistes en valencià

Centenars de persones es manifesten davant la Biblioteca Municipal de Borriana
Centenars de persones es manifesten davant la Biblioteca Municipal de Borriana / Twitter: @llenguacat

Al voltant d’un miler de persones han participat aquest dilluns a la vesprada en una manifestació a Borriana per a denunciar la “censura” i la “valencianofòbia” de l’Ajuntament de la localitat de la Plana Baixa després que el regidor de Cultura, Jesús Albiol, de Vox, anul·lara la subscripció a diverses revistes en valencià, concretament, les publicacions valencianes i catalanes Camacuc, Cavall Fort, El Temps, Enderrock i Llengua Nacional

Són dades de la Plataforma per la Llengua, entitat que ha convocat la concentració, i a la qual s'han sumat l’Agrupació Borrianenca de Cultura, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i Escola Valenciana (FEV). A la manifestació, que ha tingut lloc davant la biblioteca pública de Borriana, també han assistit diferents personalitats polítiques com el diputat de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, la candidata del PSOE al Congrés per Castelló, Susana Ros, o el candidat de Compromís-Sumar al Congrés per Castelló, Carlos Navarro. 

El passat 8 de juliol, Albiol va anunciar en un missatge en Twitter que l’Ajuntament no anava a continuar “promovent el separatisme català” amb el pressupost del veïnat. “No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", deia el tuit, que estava encapçalat per la frase: “Missió acomplida”, al costat d'una bandera d'Espanya. Així mateix, recordava la llista de revistes vedades, i finalment i en valencià afegia: “Al carrer”.

El delegat de la Plataforma per la Llengua, Toni Royo, ha explicat que la protesta pretén reivindicar que es "torne a la situació anterior", que suposava que "les revistes estaven a la disposició de la gent i qui volia lliurement les llegia i qui no volia, no". Royo ha assegurat que el que ha ocorregut és "desagradable" i ells "no volien crear aquesta situació".

Centenars de persones es concentren davant la Biblioteca Municipal de Borriana
Centenars de persones es concentren davant la Biblioteca Municipal de Borriana / À Punt NTC

Les revistes, ha assenyalat el representant de l’associació, "no tenen res en comú, només que estan en valencià" i poden "interessar a públics molt diferents". Però el que ha succeït en aquest cas és que "no toleren que estiguen en valencià" i això "és una opinió personal", fet que "no va en la línia de treballar per la cultura de Borriana sinó que suposa censurar-la".

Aquest mateix dilluns, la Coordinadora de la Plana Baixa per l’Ensenyament en Valencià - Escola Valenciana han emés un comunicat en què asseguren que una part de la quota dels socis i sòcies es destinarà a cobrir les subscripcions de les revistes en valencià destinades al públic infantil i juvenil en aquells centres educatius que ho sol·liciten. 

També et pot interessar

stats