Un pacient amb Parkinson torna a caminar gràcies a un implant de disseny europeu

Es preveuen proves clíniques per a sis nous pacients l'any vinent

Un pacient amb Parkinson torna a caminar gràcies a un implant de disseny europeu / Reuters

El francés Marc Gauthier, malalt de Parkinson des de fa molt de temps, havia estat fins ara confinat a sa casa. Aquest home de 63 anys, natural de Bordeus, ha aconseguit tornar a caminar després de convertir-se en la primera persona a rebre un nou implant que li millora la mobilitat.

L'Hospital Universitari de Lausana (CHUV) li ha proporcionat aquesta neuropròtesi, que consta d'un camp d'elèctrodes col·locat contra la medul·la espinal. Combinat amb un generador d'impuls elèctric sota la pell de l'abdomen, l'aparell li estimula la medul·la espinal per activar els músculs de les cames.

Grégoire Courtine, un dels metges que lidera el projecte, ha explicat com els polsos elèctrics lliurats a la medul·la espinal de Gauthier li permeten moure’s com ho faria sense la malaltia. "Ha canviat la meua vida: ara soc independent”, ha dit l’home, que ara pot fer encàrrecs i “fins i tot, anar a peu”.

Ara moltes persones amb Parkinson avançat, la majoria dels quals pateixen problemes de mobilitat debilitant, podrien beneficiar-se d'aquesta teràpia, segons Courtine, professora de neurociència a l'Institut Federal Suís de Tecnologia de Lausana (EPFL), la Universitat de Lausana i el CHUV. El seu equip té previst dur a terme proves clíniques en sis pacients nous l'any vinent.

El dissenyador de l’implant, Dave Marver, ha explicat que, tot i que el dispositiu és similar als desfibril·ladors implantables i als dispositius utilitzats per al control del dolor, aquest dispositiu és únic en la capacitat d'orientar la medul·la espinal d'una manera específica i flexible. “Per al sistema sanitari, semblarà i se sentirà familiar, però oferirà una teràpia que hui no existeix”, ha dit.

Una malaltia que pateixen més de 8,5 milions de persones al món

El Parkinson és una malaltia neurològica degenerativa caracteritzada per símptomes com tremolors, rigidesa i dificultat amb l'equilibri i la coordinació. La incidència d'aquesta malaltia s'ha duplicat en els últims 25 anys, segons l'Organització Mundial de la Salut. Les estimacions mundials mostren que més de 8,5 milions de persones van patir la malaltia el 2019.

També et pot interessar

stats