Un pèrit de DomusVi qüestiona que les morts d'ancians foren per covid

74 interns, més del 50% del centre, van morir en el primer mes i mig de la pandèmia

En imatge, una sessió de la vista oral del juí contra Domus VI
En imatge, una sessió de la vista oral del juí contra DomusVI / À Punt NTC

El juí per la mort de 74 ancians en els primers mesos de la pandèmia a la residència DomusVi d'Alcoi (la meitat dels interns) encara la segona setmana amb una nova ronda de declaracions dels pèrits. Un expert proposat pel geriàtric ha defés que no hi ha evidències científiques que demostren que els majors van morir a causa de la covid.

En la seua opinió, són imprescindibles informes clínics, radiològics i de laboratori que no existeixen en cap dels díhuit casos denunciats. No obstant això, en els certificats de defunció d'aquella època s'apunta a la infecció per coronavirus com la causa més probable.

Després dels tres experts proposats per les famílies, estan declarant els onze que envia el geriàtric per a donar suport a la correcta gestió del centre. Els primers van revelar que cinc dies després de la primera mort hi havia una persona amb símptomes compatibles amb la covid-19 circulant lliurement pel centre, un fet que ha reconegut la defensa. Abans, el metge responsable de la unitat domiciliària de l’hospital d’Alcoi va descriure com una "hecatombe" la situació i va declarar que els residents li demanaven que els tragueren d'allí. La directora de DomusVi va negar totes les acusacions, incloses les d'extreballadors de la residència.

Dijous, les conclusions finals

Dijous els advocats llegiran les conclusions finals en este juí en què es reclama més de dos milions d'euros com a responsabilitat civil a Quavitae SAU, matriu de DomusVi, i l'asseguradora Mapfre. No hi ha peticions de presó per tractar-se d'un procediment penal.

Les queixes sobre el funcionament de la residència són anteriors a la pandèmia. El 2019 les famílies ja van denunciar que no es complien les ràtios de professionals i pacients, la qual cosa va motivar que la Conselleria de Polítiques Inclusives obrira un expedient. Un any després, el novembre del 2020, tenint en compte l'alta sinistralitat per la covid, la Generalitat va imposar al centre una sanció de 40.000 euros per deficiències en el servei.

També et pot interessar

stats