Un de cada quatre pacients amb trastorns alimentaris és menor de catorze anys

Ser víctima d'assetjament escolar, una ruptura de parella, inseguretats del pas a l'adolescència i evitar situacions socials relacionades amb el menjar poden ser-ne un desencadenant

Cartell identificatiu del departament de transtorns de la conducta alimentària de l'Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant / À Punt NTC

Un de cada quatre pacients amb trastorn de la conducta alimentària a la Comunitat Valenciana és menor de catorze anys. Cada any l'edat d'inici en aquestes patologies és més primerenca. L'any passat es van atendre més de 46.000 casos, 300 dels quals hagueren d'ingressar en un centre hospitalari. Una baixada de pes injustificada, un increment de l'activitat física desproporcionat o els canvis d'humor són alguns dels senyals d'alerta que cal vigilar.

Amb la pandèmia, els casos de bulímia i anorèxia s'han multiplicat quasi per quatre a la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de l'Hospital de Sant Joan d'Alacant. Hi ha casos des dels nou i deu anys, però també recaigudes en majors de cinquanta. “Començar una dieta en una edat prompta sense que hi haja una justificació claríssima i no un desig de percepció té a veure amb el trastorn de conducta alimentària”, explica Vicente Elvira, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Sant Joan d’Alacant.

Els pacients cada any hi ingressen en una situació més crítica, amb un índex de massa corporal de risc vital. Les famílies demanen més mitjans perquè les puguen atendre abans, “ajudes perquè aquests xiquets i adults puguen disposar de més llits i així tardar menys temps a estar ingressats”, diu Mari Carmen, familiar d’una pacient.

De fet, han passat d'una mitjana de sis setmanes d'ingrés a vora quatre mesos per a recuperar-se. Ser víctima d'assetjament escolar, una ruptura de parella o simplement les inseguretats del pas a l'adolescència poden ser-ne un desencadenant. “Canvis emocionals i d’humor, la irritabilitat, l’aïllament i evitar situacions socials relacionades amb el menjar” també són senyals que convé recordar aquest dijous, Dia Internacional contra els Trastorns de Conducta Alimentària.

També et pot interessar

stats