Un de cada quatre valencians pateix dolor crònic

Els sanitaris defensen l’autocura i la fisioteràpia per a una afecció que representa la meitat de les consultes d’Atenció Primària

El dolor lumbar és el més freqüent
El dolor lumbar és el més freqüent / Shutterstock

El Col·legi de Fisioterapeutes de la Comunitat Valenciana (ICOFCV) ha informat este dijous que el dolor crònic afecta més del 26% de la població adulta de la Comunitat Valenciana i és la causa més freqüent de les visites d'Atenció Primària. En concret, la meitat de les visites mèdiques estan relacionades amb el dolor musculoesquelètic —el dolor lumbar és el més freqüent—, seguit del dolor cervical i afeccions com artrosi, artritis, fibromiàlgia i migranya. A més, és el motiu més habitual de sol·licitud de medicaments sense recepta i Espanya, de fet, és el segon país del món, només darrere dels Estats Units, en el consum de fàrmacs, segons ha apuntat el col·legi.

Esta malaltia, amb major prevalença en les dones, té un profund impacte en la qualitat de vida dels pacients, ja que un 11% veu la vida diària condicionada per la falta de mobilitat o les limitacions per a fer activitats bàsiques. A més de l'àmbit personal, en el pla laboral, més del 20% dels afectats ha sol·licitat una baixa en l'últim any a causa del dolor crònic.

Davant d'este escenari, els professionals defensen l'autocura i la fisioteràpia com a claus per a alleujar el dolor crònic. En el marc del Dia Mundial contra el Dolor, que se celebra este dijous, el Col·legi de Fisioterapeutes ha fet una ferma crida a les autoritats sanitàries perquè veu “imprescindible” reforçar els recursos destinats a mitigar el sofriment dels que pateixen dolor crònic. “Necessitem un enfocament integral i efectiu, més enllà del farmacològic. Sabem que, per a abordar-ho amb garanties, és necessària la participació activa de professionals i pacients”, han sostingut.

Així, l’ICOFCV ha destacat que “el dolor no és igual a mal físic”, ja que la intensitat del dolor no es correspon necessàriament amb el mal en els teixits i també està influïda per factors psicològics i socials. En este sentit, han subratllat el paper essencial dels fisioterapeutes a través de l'educació en neurociència del dolor i l'ús de l'exercici físic amb finalitats terapèutics. “Els tractaments en els quals el pacient no s'involucra no són efectius per ells sols. L'autocura és clau, i existeixen programes que els afectats poden fer per a suportar el dolor”, han sostingut.

Atesa l'elevada prevalença d'esta problemàtica, el Col·legi de Fisioterapeutes insta el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, a enfortir la presència de fisioterapeutes en els programes de prevenció comunitària d'Atenció Primària. Així mateix, proposa la creació d'Unitats d'Afrontament Actiu del Dolor als centres de salut valencians.

També et pot interessar

stats