Un terç dels menjadors escolars serveix quatre o més plats precuinats al mes
El Col·legi de Nutricionistes alerta que este menjar comporta més risc de desenvolupar obesitat, diabetis tipus 2 o malalties cardiovasculars
El consum de plats preparats creix cada any en les llars espanyoles. Segons les últimes xifres de l'Associació Espanyola de Fabricants de Plats Preparats (Asefapre), el 2024 el consum de menjar precuinat en les llars espanyoles va augmentar un 2,9%, fins a les 742.377 tones, una xifra que revela que els plats preparats continuen guanyant espai en la cistella de la compra. Però les llars no són l'únic escenari en el qual se'n consumeixen. Els menjadors escolars també van al capdavant, i és que, en l'actualitat, un terç serveix quatre o més plats precuinats al mes. Amb estes xifres, el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) ha alertat de les conseqüències que pot tindre per a la salut consumir estos productes, especialment en la població infantojuvenil.
Tal com recull l’informe “Com mengem a la Comunitat Valenciana” que va publicar l’organisme el 2024, el perfil que més consumeix plats precuinats són els joves. “Els aliments congelats o plats preparats es troben en el top 3 de productes més consumits. Això es deu a una falta de temps en la dedicació a la cuina i a l'escassa planificació de menús de les famílies, que els porta a decidir en l'últim moment què menjar i ho fan amb productes ja preparats”, explica Luis Cabañas, president del col·legi.
Els nutricionistes valencians expliquen que convé diferenciar entre els plats preparats i els aliments llestos per a consumir. “Existeixen aliments llestos per a consumir que són saludables, com poden ser la fruita i la verdura fresca o els pots de llegums ja cuits. El problema arriba quan el producte que adquirim conté més ingredients, la qual cosa ens pot indicar un processament més gran i, amb això, ingredients de mala qualitat, no saludables o productes alts en sal, com components utilitzats per a millorar el sabor o conservació”, adverteix Cabañas.
Una nova normativa per a menjadors escolars
Tal com ha anunciat fa poc el ministre Pablo Bustinduy, el reial decret de menjadors escolars saludables i sostenibles pretén establir que els centres escolars només puguen servir una ració al mes, com a màxim, de plats precuinats. També ha avançat que prohibiran les begudes ensucrades amb els àpats i asseguraran que s'hi consumisca fruita i verdura a diari.
Des de CODiNuCoVa recorden que els aliments de temporada són la base de la dieta mediterrània, tot i que no és habitual en la infància. “Tal com demostren les dades, només el 14% dels menors valencians segueix una alimentació basada en la dieta mediterrània. Això demostra que és necessari que incidim en el consum de fruita i verdura de temporada i de proximitat perquè, encara que creguem que la dieta mediterrània està implantada en la societat valenciana, les dades ens demostren que no”, adverteix Cabañas.
Els ultraprocessats, un risc per a la salut
Des del col·legi recorden que nombrosos estudis evidencien la relació entre el consum habitual d'ultraprocessats i un risc més gran de desenvolupar malalties cròniques com l'obesitat, la diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer. “Això es deu principalment a l'alt contingut en sucres, greixos de mala qualitat i sal, així com al baix contingut de nutrients com fibra, vitamines i minerals. Especialment en l'edat infantil ja veiem com malalties com la diabetis cada vegada debuten abans”, indica Maite Navarro, vocal de Sanitat del Col·legi Oficial de Nutricionistes.