Un test de saliva aconsegueix detectar càncer de mama ràpidament per menys de cinc euros

La ferramenta ja ha demostrat eficàcia per a identificar en les dones biomarcadors d'aquest tumor a partir d'una gota

El càncer de mama, amb un 31%, és el que més incidència te en les dones
El càncer de mama, amb un 31%, és el que més incidència té en les dones / Gorodenkoff

Una gota de saliva, un test portàtil i a penes cinc segons de rellotge. Poden ser els tres únics elements que facen falta en un futur pròxim per a detectar un càncer de mama si finalment es consolida el nou dispositiu desenvolupat en una investigació conjunta de la Universitat de Florida i de la Universitat Nacional Yang Ming Chiao Tung de Taiwan.

Les conclusions de la recerca es publiquen en la revista Journal of Vacuum Science & Technology B. La ferramenta que ha dissenyat l'equip científic pot revolucionar el diagnòstic d'aquest tipus de tumor, un dels més comuns en el món i el més freqüent en dones. Es tracta d'un aparell menut, de la grandària d'una mà, que ha demostrat ser capaç de trobar biomarcadors de la malaltia en pacients reals a partir d'una mostra xicoteta. I el temps de la prova no supera els cinc segons, fita que la fa molt eficient.

Aquest mètode diagnòstic posa de manifest un estalvi de temps i diners en comparació amb altres proves molt més costoses com són les mamografies, ecografies i ressonàncies magnètiques. "El nostre dispositiu és una opció excel·lent perquè és portàtil i reutilitzable", explica l'autora de l'assaig, Hsiao-Hsuan Wan, que és enginyera química i estudiant de doctorat a Florida. La jove ha centrat la seua tesi en la creació d'aquest dispositiu innovador, per al qual ja ha demanat patent. La idea, segons diu, va sorgir per les dificultats que presenten alguns països, especialment els que estan en vies de desenvolupament, per a accedir a tecnologies avançades —com la ressonància magnètica— per a detectar el càncer de mama.

D'ací va nàixer la cerca incansable d'una prova diagnòstica més accessible. La tecnologia combina senzillesa i baix cost, perquè empra components assequibles que es tenen als hospitals de tot el món, com tires reactives de glucosa, que costen cèntims. El sistema consta també d'una placa de circuit reutilitzable que té un preu de cinc dòlars (4,66 euros). I la plataforma informàtica necessària per a interpretar els resultats és de codi obert.

El funcionament del test és molt fàcil, ja que només cal posar una gota de saliva en una tira de paper tractada amb els anticossos específics que interactuen amb els biomarcadors del càncer de mama. A través d'un mecanisme basat en polsos d'electricitat, la mostra salival revela quanta quantitat de biomarcadors tumorals estan presents en la pacient. "Hem creat una tècnica que té el potencial d'ajudar a persones de tot el món", constata l'autora.

També et pot interessar

stats