Un tornado sorprén el veïnat del Toro

Les tempestes i el graníssol marquen el primer cap de setmana d’agost a les comarques de Castelló

Un tornado i tempestes de granís a les comarques de Castelló / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 d'agost 2024 - 18:25 Actualitzat: 02 d'agost 2024 - 20:08

Un tornado ha sorprés este divendres de vesprada el veïnat del Toro (Alt Palància), que arreplegava la pols del camp al costat de les cases del poble. La grandària i el color ha cridat l’atenció de les persones que en eixe moment estaven al carrer. 

L'alcalde del municipi, José Arenes, ha oferit ajuda als veïns després del pas d'este tornado pel terme municipal. “La columna s'ha format en zona agrícola i no ha entrat al nucli urbà. Estem valorant els efectes que ha tingut sobre la població, perquè ens ha sorprés a tots”, ha reconegut.

El primer edil ha agraït la crida de la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, que ha telefonat a l'alcalde per a interessar-se pels fets. Així mateix, ha traslladat als ciutadans la disponibilitat del consistori per a atendre qualsevol urgència derivada del pas del tornado. “Hem contactat amb la Guàrdia Civil per a comunicar el que ha ocorregut i, de moment, no sembla que el remolí haja causat grans danys”. En tot cas, “som un poble xicotet que de seguida es mobilitza per a ajudar. Per a això estem”, ha manifestat Arenes.

Graníssol i núvols grisos

No ha sigut l’única imatge sorprenent que deixa l’inici del primer cap de setmana d’agost. L’oratge s’ha capgirat en les últimes hores, amb núvols grisos i graníssol que ha caigut a municipis com Sogorb, Viver o Altura. Al càmping de Navaixes (Alt Palància) la pluja ha alleugerat l’ambient dels usuaris que hi pernocten, ja que porten una setmana amb temperatures que freguen els 35 °C.

També ha caigut pedra a Torres Torres (Camp de Morvedre) i a Montanejos i la Monzona (Alt Millars), que ha deixat alguns cotxes destrossats, segons han assegurat testimonis a À Punt.

Al llarg del cap de setmana, s’espera també alguna tempesta en punts de muntanya de la província d’Alacant, però “sobretot, als Ports i l’Alt Maestrat, on poden acumular-se entre 40 i 60 litres per metre quadrat puntualment i que caurien de manera torrencial”, segons ha indicat el nostre equip de meteoròlegs.

Incidències a causa de la pluja i risc d'incendi pels llamps

Els bombers han hagut de fer diverses actuacions per a resoldre incidències relacionades amb les tempestes, com la retirada d'arbres caiguts a la CV-236, a l'altura de Begís (Alt Palància) o el rescat de dos persones d'un vehicle que estava atrapat per l'aigua en un carrer de Vila-real (Plana Baixa).

Les tempestes d'estiu, a més d'inundacions i graníssol, també comporten un alt risc d'incendi forestal a causa dels llamps. A les 18:00 hores, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló tenia mobilitzats efectius en quatre incendis de vegetació, un a la Vallibona (Ports), Atzeneta del Maestrat (Alt Maestrat), Sant Joan de Moró (Plana Alta) i les Alqueries (Plana Baixa). En total, quatre dotacions, sis unitats de bombers forestals, dos aeris de la Generalitat, tres coordinadors forestals i una unitat de comandament. "En totes les zones ha plogut i evolucionen de moment lentament i en cap cas són necessaris més mitjans", han confirmat en les xarxes socials.

També et pot interessar

stats