Un total de 432 persones van ser diagnosticades amb VIH a la Comunitat Valenciana el 2023
Pel Dia Mundial de la Sida, l'ONU fa una crida per a erradicar-la per al 2030 i protegir els drets de les persones amb VIH
Un total de 432 persones van ser diagnosticades amb VIH a la Comunitat Valenciana el 2023, segons les dades actualitzades de la Direcció General de Salut Pública amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que es commemora cada 1 de desembre.
D'entre estos casos, 372 van ser autòctons, 52 casos importats (persones estrangeres amb un temps de residència al nostre país inferior als tres mesos) i els restants van ser d'altres comunitats autònomes.
Amb motiu d'este dia, la Conselleria de Sanitat ha recordat la importància que tenen les mesures de prevenció per a evitar el contagi del VIH i, en cas de pràctiques de risc, acudir com més prompte millor als recursos assistencials per a realitzar-se una prova de detecció del VIH.
Del total de casos autòctons diagnosticats, 130 casos corresponen a les comarques d'Alacant, 34 a les de Castelló i 208 a les de València. La majoria dels nous diagnòstics del 2023 van ser en homes i la mitjana d'edat va ser de 36,5 anys, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat. Respecte a la via de transmissió, les relacions sexuals sense protecció van ser la via de transmissió més freqüent. El mode de transmissió va ser homosexual/bisexual en el 59,7% dels nous diagnòstics, seguida de l'heterosexual 16,9%.
El 2023 es van efectuar 498.626 tests de detecció del VIH
Segons els laboratoris de microbiologia de la xarxa pública de la Comunitat, es van realitzar l'any passat més de 498.626 tests de detecció del VIH. A més, el 23,4% de les persones VIH positives es van fer la prova quan la infecció ja estava avançada, la qual cosa suposa majors problemes de salut per a la persona afectada i també incrementa les possibilitats que haja transmés el virus a altres persones en el període de temps entre el contagi i la realització de la prova diagnòstica. Per exemple, si té pràctiques sexuals de risc sense preservatiu.
Per poder efectuar i informar sobre estes proves, la Comunitat Valenciana compta amb tres Unitats de Prevenció de la Sida i Infeccions de Transmissió Sexual (ITS), també conegudes com a Centres d'Informació i Prevenció de la Sida (CIPS), una per província, on els professionals informen de manera confidencial a qualsevol persona sobre la infecció per VIH.
El personal d'estes unitats indica quines són les mesures preventives que s'han d'adoptar per a evitar la infecció, així com el moment més adequat per a dur a terme la prova de detecció en cas que s'hagen mantingut pràctiques de risc. Així mateix, si s'ha produït la infecció, ofereix a la persona els servicis sanitaris existents (sanitaris, socials, legals, les entitats del tercer sector...) i també consells per a evitar la reinfecció i la infecció d'altres persones.
D'altra banda, en qualsevol centre de salut, els professionals d'atenció primària poden oferir informació, fer les proves pertinents o derivar a la persona al recurs específic més adequat.
L'estigma i la serofòbia continuen sent un obstacle
En l'actualitat, moltes persones que viuen amb VIH encara afronten estigmatització i discriminació, una serofòbia que no sols afecta el seu benestar emocional, sinó que també “els limita l'accés a serveis essencials de salut i suport”. Així ho explica José María Martín-Moreno, doctor en Epidemiologia per la Universitat Harvard i catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València (UV).
Tot i que a Espanya s'ha avançat en l'eliminació de barreres legals discriminatòries, el canvi cultural i educatiu “continua sent essencial” i les campanyes públiques i els programes escolars han de continuar promovent una comprensió més profunda del VIH, “deixant clar que no representa un risc per a la convivència quotidiana”, indica l'expert.
Més de 15.000 pacients valencians en tractament
Actualment, existeixen tractaments antiretrovirals que permeten millorar de manera considerable la qualitat de vida de les persones diagnosticades de VIH. De fet, els actuals tractaments són capaços de reduir la càrrega viral fins a nivells indetectables, la qual cosa evita la transmissió.
Durant el 2023, 15.443 persones van rebre este tipus de tractaments: 1.242 pacients de Castelló, 8.747 de València i 5.454 d'Alacant. En un any, el nombre de pacients tractats amb estos fàrmacs s'ha incrementat en un 7,86%.
L'ONU fa una crida per a protegir els drets de les persones amb VIH i erradicar la SIDA per al 2030
L'Organització de Nacions Unides ha realitzat este diumenge amb motiu del Dia Mundial de la Sida una crida “urgent” perquè els drets de les persones que viuen amb el VIH o corren el risc de contreure'l siguen plenament protegits, com a part dels esforços globals per a erradicar la sida per al 2030.
L'organització comunica que “els importants avanços en la resposta al VIH estan directament relacionats amb els avanços en la protecció dels drets humans. A més, els avanços assolits en la resposta al VIH han impulsat avanços més amplis en la realització del dret a la salut i l'enfortiment dels sistemes de salut”, afirmen.
Mètodes de transmissió i prevenció
El VIH es transmet sobretot per via sexual, en el cas de pràctiques sexuals de risc sense l'ús del preservatiu, quan una de les persones és portadora del virus; per via sanguínia, quan la via de transmissió pot ser compartir material de consum de drogues per via venosa; per via materna, quan la mare és VIH-positiva, no està en tractament i pot haver-hi transmissió durant l'embaràs, el part o la lactància.
Els únics fluids corporals on el virus pot concentrar-se perquè es transmeta són la sang, el semen, el líquid preseminal, el flux vaginal i la llet materna. En la resta dels fluids corporals (llàgrimes, suor o saliva), la baixa concentració de VIH fa impossible la transmissió per contacte.
Per això, el preservatiu és la forma més eficaç d'evitar contraure la infecció. Amb qualsevol pràctica amb risc, és essencial el diagnòstic primerenc, no sols per a frenar la deterioració del sistema immunitari de la persona afectada, sinó també per a evitar transmetre el virus.
Davant de qualsevol exposició de risc, és necessari acudir al centre de salut o al CIPS per a confirmar o descartar la infecció i iniciar de manera precoç si és necessari els tractaments per a evitar la progressió de la malaltia i prevenir nous contagis.
PEP i PrEP: fàrmacs per a evitar la transmissió d'infeccions
Existeix la possibilitat que, si han passat menys de 72 hores des de l'exposició amb risc al VIH, es pot començar un tractament preventiu amb fàrmacs antiretrovirals durant vint-i-vuit dies que podria evitar la infecció. És l'anomenada profilaxi postexposició no ocupacional (PEP). Durant l'any passat van posar en marxa este tractament un total de 1.528 persones (1.504 homes i 24 dones).
Per altra banda, la profilaxi de preexposició (PrEP), té la característica que es pot prendre abans de tindre alguna possible pràctica sexual de risc. Mitjançant la presa d'un comprimit diari i acompanyat d'altres mesures de prevenció, pot ser una altra forma de previndre la transmissió d'infeccions per a les persones més exposades. Segons els experts, encara que a Espanya "la PrEP ha estat aprovada i finançada des del 2019, persisteixen les desigualtats en el seu accés entre comunitats autònomes".
Igual que amb qualsevol altre medicament, estos fàrmacs han de ser prescrits per un metge, i els usuaris dels mateixos requereixen un seguiment clínic periòdic.