Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Un total de 55 associacions socials denuncien les agressions racistes i xenòfobes dels últims mesos

Només durant juliol i agost hi ha hagut 8 atacs neonazis contra seus d'entitats socials.

Pintades a la seu de l'organització València Acull al barri d'Orriols.

El racisme i la xenofòbia estan en auge i la societat valenciana no n’és una excepció. Diversos col·lectius que treballen i donen suport a la població immigrant denuncien la campanya planificada d'atacs que estan patint tant els migrants com les entitats que defenen els seus drets.

Paco Simón, portaveu d’aquests col·lectius, ha confirmat aquest divendres a Les notícies del matí que nombroses persones, per motius d'origen racial, ètnic o nacional, són tractades de forma discriminatòria i amb intolerància respecte d’altres en la mateixa situació. I que diverses organitzacions estan patint agressions de grups neonazis.

Segons dades oficials, l'any passat hi van haver 38 denúncies per racisme i xenofòbia a la Comunitat Valenciana i 87 incidents vinculats amb delictes d'odi. Encara que en paraules de Simón "només es denuncia un mínim percentatge dels casos, perquè les víctimes tenen por a represàlies directes de l'agent discriminador o bé perquè tenen interioritzats i assimilats com a fets naturals en la seua vida quotidiana les discriminacions, incidents d'odi i agressions xenòfobes i racistes".

Aquestes manifestacions de racisme i intolerància estan sent reforçades en els últims mesos per les accions de grups organitzats que pretenen normalitzar l'odi cap a aquelles persones diferents. Segons el portaveu, enfront de la solidària resposta de València a les persones refugiades arribades en l’Aquarius al juny, Espanya 2000 va engegar una campanya en contra de l'acolliment i l'endemà, després que uns pocs ultradretans es concentraren al port, van aparéixer al mateix lloc diversos fullets en els quals s'acusava comerciants pakistanesos de finançar atemptats, i es facilitava l'adreça de les seues botigues.

Simó ha apuntat que aquestes agressions no són a títol personal, sinó que es tracta d'una campanya planificada per grups organitzats amb l'objectiu de contribuir a crear la sensació que hi ha un clam popular contra les persones migrants i altres grups vulnerables. També ha afegit que la impunitat en què queden la majoria d'aquestes accions és un al·licient per a tornar a repetir-les.

Campanyes de prevenció i treballs per la tolerància

Per tot això, les organitzacions demanden a les administracions local, autonòmica i estatal un increment de les mesures de prevenció contra les actuacions que inciten directament o indirectament a l'odi. D'altra banda, sol·liciten campanyes continuades en el temps que mostren la realitat quotidiana de les persones migrants i altres grups vulnerables, i destaquen els valors de la interculturalitat i la tolerància.

València

També et pot interessar