Un tresor amagat al Palau de Calatayud
La Generalitat rehabilitarà el paviment Nolla del Palau de Calatayud i permetrà que es visite.
El Palau de Calatayud, actual Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic i antiga seu d'Administració Pública, amagava un tresor. Ocult davall capes de gres i terra laminat, ha aparegut el conjunt de paviment Nolla més gran dels existents a la Comunitat Valenciana. Amb una superfície de 414 metres quadrats, és superior al que hi ha a l'ajuntament de València. La Generalitat té previst rehabilitar aquesta joia del patrimoni valencià i permetrà que es visite, gràcies a la programació d'itineraris adaptats i accessibles al públic en determinats dies de l'any.
El mosaic Nolla és precursor del gres porcellànic actual. Va ser creat i comercialitzat a partir del 1865 per Miquel Nolla. Aquest empresari de Reus (Tarragona), rebesavi de l'excaldessa de València Rita Barberà, va fundar una fàbrica que, amb el temps, es va convertir en un referent mundial. La causa va ser la fabricació d'un paviment realitzat amb tessel·les amb què es creen originals formes geomètriques policromades, molt apreciat per la riquesa cromàtica i la gran durabilitat.
El paviment es va descobrir en escometre la reforma del Palau de Calatayud, que tenia com a objectiu corregir les greus deficiències de conservació i seguretat que presentava. Les actuacions també han permés descobrir l'estructura d'una capella no molt gran, amb forma d'oratori recobert de fusta i seda, que havia sigut tapiada. Les peces del mosaic es troben repartides en l'entresòl (55 m2), la planta primera (198 m2) i la planta segona (161 m2), i han aparegut en diferent estat de conservació, la majoria encara cobertes per la cola emprada per a la instal·lació del paviment.
La restauració es fa en el marc de la política del Consell de protecció del patrimoni de la ciutat. El director general de Sector Públic, Model Econòmic i Patrimoni, Juan Ángel Poyatos, considera "fonamental" preservar aquest llegat i fer-ho de manera que es puga combinar l'ús d'aquests edificis singulars amb la protecció del seu valor cultural.
El Palau de Calatayud té cinc plantes i ocupa una superfície de 2.742 metres quadrats. L'edifici, dissenyat el 1907 per Juan Luis Calvo Catarineu, destaca per ser una important obra d'arquitectura, representativa del gust de la burgesia valenciana del començament del segle XX.