Fiscalia i acusació popular demanen la presó permanent revisable per a l'acusat de matar el fill a Sueca per a "causar dolor" a la mare
L'home ha reconegut l'assassinat del fill a ganivetades, però l'ha justificat en la decisió de divorciar-se de la dona, que va escoltar el crim per telèfon
"Discutim perquè volia anar-se'n amb la mare. Em va dir que jo no era el seu pare i ens agarrem. Li vaig agafar del coll i li vaig clavar un ganivet diverses vegades”. És la confessió de José Antonio. El relat de com va matar Jordi, el fill d'onze anys l'abril de 2022 al seu domicili de Sueca (Ribera Baixa). Una explicació que ha gelat la sala, en la primera sessió del juí amb jurat d'aquest cas de violència vicària.
La Fiscalia i l'acusació particular han demanat la condemna a presó permanent revisable contra l'home. Consideren que va assassinar el xiquet amb la intenció de "causar dolor" a la mare, de qui s'acabava de divorciar. La dona va escoltar per telèfon els crits d'auxili del menut. “Recorde que va sonar el mòbil i que Jordi el va agafar i va dir ‘mamà’” mentre l'atacava", ha declarat al tribunal. Segons l'informe forense, el xiquet va rebre 23 ganivetades, la majoria al coll.
Malgrat reconéixer els fets, responsabilitza del crim la dona. "Si Maria Dolores no haguera continuat amb el divorci, no hauria matat el meu fill”, ha reconegut José Antonio, fent ús de l'argumentari clàssic en els casos de violència masclista. Assegura que tenia una "molt bona relació" amb el xiquet i que "mai" havia xocat amb ell fins al dia del crim. Ha explicat que en aquella ocasió anava begut i que arrossegava una depressió arran el divorci. La defensa ha demanat el tribunal que tinga en compte aquestes "circumstàncies".
L'advocat de la Generalitat, considera, però, que José Antonio "no estava boig", que “era plenament conscient del que feia" i que "ha actuat per maldat”.
Un assassinat per a "causar dolor" l'exdona
Els fets es remunten al 3 d'abril de 2022, set mesos després del divorci. Segons el relat de la Fiscalia, aquell dia, al poc d'arribar a l'habitatge, el xiquet va avisar la mare per WhatsApp perquè li arreplegara. Quan ella li va telefonar alertada, va fer que el menut despenjara el telèfon mentre culminava l'atac. Volia que l'exparella escoltara els crits del xiquet per a "causar-li dolor".
Maria Dolores, que ha declarat a porta tancada després de l'acusat, pateix un trastorn adaptatiu derivat d'una reacció depressiva a la defunció del fill i està en tractament per un quadre ansiós depressiu, segons s'ha exposat en la vista oral. L'acusació particular reclama prohibir l'acusat que s'acoste a Cullera, on resideix l'exdona i comunicar-se amb ella durant 35 anys, a més d'una indemnització de mig milió d'euros.
Sosté que durant el matrimoni José Antonio va sotmetre-la a "una situació de constant control, limitant les seues relacions amb amics i familiars" i amb constants insults i agressions, una situació que va empitjorar durant la pandèmia. Segons l'acusació particular, el febrer de 2021, després de dir al marit que volia divorciar-se, va patir diverses agressions, i fins i tot una amenaça amb arma blanca. Setmanes després, va marxar amb el fill a casa dels pares, a la localitat de Cullera.
Una crisi judicial per la desprotecció del xiquet
El divorci va arribar el setembre del 2021. De mutu acord, pactaren la custòdia compartida del menor. En el moment dels fets, el xiquet estava al domicili del pare, malgrat que s'havia decretat una orde d'allunyament de la mare, motivada per una condemna per maltractaments després que l'agarrara pel coll. La condemna hauria d'haver suspés temporalment la custòdia paterna. No obstant això, l'home va continuar assetjant la dona, fins i tot a les portes de l'escola del menut, segons l'acusació. Uns fets que José Antonio ha negat durant el juí.
L'homicidi va causar una crisi judicial, fins al punt que jutges, fiscals, lletrats i altres operadors judicials acordaren elevar al Consell General del Poder Judicial mesures orientades a millorar la coordinació entre els òrgans judicials i activar alertes per a evitar casos de violència vicària com aquest.
El judici hauria d'haver-se iniciat el 18 de desembre, però va ser ajornar-se per la falta de conformitat entre les parts i per a evitar que la deliberació del jurat coincidira amb les festes de Nadal. La vista oral es prolongarà fins divendres, amb sessions diàries des de les 9:30 hores.