Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Un valencià en la IGEM 2019, el certamen de biologia sintètica més important del món

Participa en projectes per a facilitar el diagnòstic de malalties hereditàries i combatre’n altres com l'obesitat o la diabetis

L'equip de la Universitat Tècnica de Dresden que participarà en la IGEM 2019. (Arnau Pérez, baix dreta) / TU Dresden

El pròxim 31 d'octubre tindrà lloc a Boston, als Estats Units, la International Genetically Engineered Machine (IGEM), una prestigiosa competició anual on joves científics de tot el món presenten projectes biotecnològics innovadors per a proposar solucions a grans problemes de la humanitat. L'any passat va ser precisament un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV) el què es va proclamar guanyador absolut. Va rebre el primer premi per la proposta d’una impressora d'ADN de bacteris, i cinc guardons especials més.

Enguany també hi haurà representació valenciana amb Arnau Pérez, un jove de 23 anys graduat en biologia per la Universitat de València, que actualment estudia a la Universitat Tècnica de Dresden, a Alemanya. Arnau i nou estudiants més, de 7 nacionalitats diferents, que cursen els màsters de Bioenginyeria Molecular i Nanobiofísica, participaran en la IGEM 2019 amb dos projectes.

El primer, anomenat Sweet Spirulina (Espirulina Dolça), busca combatre trastorns com l'obesitat o la diabetis produint un complement alimentari saludable que millore el sabor dolç natural dels aliments sense afegir sucres. El segon, Dip Gene (Gen d'Immersió) consisteix a desenvolupar una nova eina de diagnòstic, més ràpida i senzilla que les actuals, per a la detecció de malalties hereditàries.

"Considere que és una oportunitat única", ha valorat Arnau Pérez, des d'Alemanya i en declaracions a À Punt Notícies. "La IGEM m'interessava per l’oportunitat de començar una idea nostra des de zero, buscar el finançament i les solucions a tots els problemes que hem trobat", ha afegit. El jove científic valencià que és a més el líder de l’equip afegeix que personalment li interessava molt "per a adquirir habilitats de coordinació d'equips. És molta feina però estic molt content".

Micromecenatge.

Respecte a la captació de fons, el mateix equip ha hagut de demanar ajudes i buscar patrocinadors per a finançar el projecte. La universitat els ha ajudat així com diverses companyies científiques. No obstant això, han començat un micromecenatge.

Arnau Pérez explica que va triar Alemanya perquè és un país prou potent en investigació i perquè li van donar moltes facilitats a nivell econòmic, "el màster és subvencionat per l'estat i jo sols he de pagar una taxa cada semestre prou econòmica per a cobrir les despeses d'administració". Amb tot, el seu desig quan acabe el Màster de Bioenginyeria Molecular és tornar a Espanya i fer ja ací el doctorat.

També et pot interessar