Reprenen la neteja de l'hidrocarbur que ha tacat les platges del Saler, l'Arbre del Gos i la Garrofera

L'hidrocarbur s'ha escampat dos quilòmetres i tres conselleries hi treballen per a fer seguiment del vessament i retirar les restes

Un vessament ha tenyit de negre les platges del litoral sud de València / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de juliol 2024 - 12:40 Actualitzat: 17 de juliol 2024 - 09:38

Un vessament d'hidrocarburs, d’una substància encara per concretar, ha obligat a prohibir el bany les platges del Saler, l'Arbre del gos i la Garrofera. La Capitania Marítima ha confirmat els fets en À Punt. Personal d'este organisme ja s'ha personat a la zona on s’ha detectat el vessament per a prendre mostres i fer les primeres anàlisis, mentre que Emergències de la Generalitat apunta que és una taca d'"hidrocarburs" que s'ha escampat dos quilòmetres.

Un veí de la zona, que estava a la platja en el moment en què han hissat la bandera roja, vora les 11 del matí, que prohibeix el bany en estes platges, ha indicat en À Punt que la substància amb què s’ha tacat la mar desprén una olor molt forta. Emergències ha activat inicialment la situació 0 del Pla Territorial d’Emergències i ha iniciat el seguiment de la taca, però tan sols una hora després ha augmentat el nivell del protocol, fins a la situació 1, que contempla "danys moderats" i la instal·lació d'un post de comandament avançat.

La Capitania Marítima de València ha activat el Pla Marítim Nacional en situació 1 i esta vesprada ha deixat clar que, de moment, el manté així, malgrat que l'helicòpter Helimer 221 de Salvament Marítim no ha detectat nous indicis de contaminació en l'entorn en què s’ha detectat el vessament. Ja s'han agafat mostres per a conéixer la substància contaminant, que s'analitzaran al laboratori, i s'estan valorant diverses línies d'investigació per a esbrinar l'origen del vessament. 

Tenint en compte esta situació, han hissat la bandera roja en tres platges —la del Saler, la de l’Arbre del Gos i la de la Garrofera—, com apunten fonts de l’Ajuntament. Els drons dels bombers de València sobrevolen la zona on s’ha detectat la substància que taca la mar, mentre que agents de la Policia Local patrullen les platges on oneja la bandera que prohibeix entrar a la mar.

Els socorristes de la zona afectada han atés almenys una persona per fuel apegat a la pell, segons ha confirmat À Punt.

Un detall del vessament
Un detall del vessament / À Punt NTC

La Generalitat ha volgut traslladar un missatge de tranquil·litat, segons ha explicat en roda de premsa Salomé Pradas. La consellera de Justícia i Interior ha explicat que ha activat el nivell 1 del Pla Territorial d'Emergències de la Comunitat Valenciana. La Direcció General de l'Aigua de la Conselleria d'Agricultura —ha detallat— avalua les conseqüències negatives sobre la qualitat de l'aigua; la Direcció General de Medi Natural de la Conselleria de Medi Ambient fa un seguiment del vessament, i Emergències ha demanat a Tragsa que retiren les restes.

"Estem en contacte permanent amb el govern d'Espanya, perquè és la Capitania Marítima la que investiga les causes del vessament i l'evolució, que ja ha arribat a la platja del Saler", ha agregat Pradas. Quan li han preguntat per l'origen, s'ha limitat a dir que hi ha "sospites" que ha evitat concretar.

Els tècnics de Tragsa ja netegen el vessament

Part del vessament ja ha arribat a l’arena, i la Generalitat ha activat tots els mitjans de Tragsa, que ha començat a treballar per a arreplegar la substància. Han tancat al públic les platges del sud de València, des de l'Arbre de Gos, a Pinedo, fins al Sidi Saler, no només per al bany, sinó per a poder accedir-hi mentre els mitjans de Tragsa treballen per a netejar l'abocament que ha arribat a la costa. L’objectiu és que puguen dur a terme totes les tasques de neteja i extracció dels residus amb totes les garanties i sense que turistes o curiosos puguen interferir-hi, ha assenyalat als periodistes el portaveu del PP a l'Ajuntament, Juan Carlos Caballero, en la reunió de coordinació que han tingut amb la Generalitat per a abordar l'abocament.

A causa de la poca densitat de la substància contaminant i la dispersió no s'han fet operacions de neteja en la mar, ja que ni les barreres ni els sistemes d'absorció haurien sigut eficaces en este cas, segons ha remarcat la Capitania Marítima al seu comunicat.

D’altra banda, les platges de Pinedo i la Devesa tenen hissada la bandera groga, però en este cas, segons matisen fonts municipals, per les condicions marítimes. 

Tècnics de Tragsa netegen els residus vessats
Tècnics de Tragsa netegen els residus vessats / À Punt NTC
Tècnics de Tragsa treballen en la neteja de la platja
Tècnics de Tragsa treballen en la neteja de la platja / À Punt NTC

Compromís demana una "investigació en profunditat"

El regidor de Compromís Sergi Campillo s'ha desplaçat a la zona afectada, des d'on ha traslladat la preocupació de la coalició perquè una "franja enorme" del litoral de la ciutat estiga tacada amb el que assegura que "recorda" el chapapote, en referència implícita al Prestige.

Campillo ha exigit una "investigació en profunditat" dels fets i ha demanat la col·laboració a l'Autoritat Portuària. A més, el partit valencianista ha demanat que es netegen estos espais ràpidament perquè el producte vessat "afecte el menys possible estes platges que estan dins del parc natural de l'Albufera".

També et pot interessar

stats