Un virus podria posar fi a la xilel·la: una investigació valenciana troba un remei efectiu contra la plaga

Un projecte d'investigació de la Universitat de València i el CSIC ha identificat un virus bacteriòfag que podria salvar els ametlers valencians

Pilar Domingo Calap encapçala una investigació que ha identificat un virus bacteriòfag contra la xil·lela
Ana Moure
16 de juny 2023 - 15:44

Més de 187.000 ametlers valencians s'han hagut de tallar des que el 2017 es detectara el primer cas de Xylella fastidiosa al Castell de Guadalest, a la Marina Baixa. Sis anys després, els productors de les comarques del Comtat, l'Alcoià, la Marina Alta i la Marina Baixa han passat de la frustració a l'assimilació d’un nou paisatge marcat per l’absència d’una floració que havia donat a la regió identitat pròpia, i d'unes collites que constituïen una de les principals produccions agràries de la zona. Però aquesta valuosa pèrdua podria revertir-se gràcies als resultats que ha presentat un equip d'investigació de la Universitat de València i el CSIC encapçalat per la investigadora Pilar Domingo Calap. La solució a la xilel·la podria vindre, segons ha demostrat el seu treball, d’uns virus, els bacteriòfags, capaços d'eliminar els bacteris que ataquen els arbres. 

L'avantatge d’aquesta solució contra les plagues és que aquests microorganismes ataquen únicament els bacteris, no generen residus i no fan mal ni als arbres ni als fruits. "Els virus de bacteris el que fan és seleccionar de forma molt específica un bacteri, que és la que serà la seua diana i la mataran" explica Pilar Domingo. Aquest remei biològic, protagonitzat pels també anomenats fags, no només serviria per a tractar i curar una planta malalta, també per a previndre, i fins i tot, diagnosticar noves infeccions. 

L'equip d'investigació està provant aquesta eina de biocontrol en el laboratori de l'Institut de Biologia de Sistemes, de la Universitat de València i el CSIC i també directament sobre les plantes infectades amb xilel·la presents a l’hivernacle de bioseguretat de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries.

Tot i que el projecte en troba en fase pilot, fins ara, els resultats han sigut molt esperançadors segons explica Domingo: "Veiem que no s'observa cap mena de simptomatologia en la planta, això implica que els fags sí que estan utilitzant-se com una eina de control de la Xylella fastidiosa". Per això, l’equip espera que com més aviat millor la solució arribe als camps.

També et pot interessar

stats