Així és un volcà estrombolià com el de Cumbre Vieja

Una erupció “poc explosiva”, amb una columna de menys de deu quilòmetres d’alçària i la lava pot formar cons volcànics mentre avança. Són les característiques de volcans com el de La Palma

Tipus de volcans

L’erupció del volcà Cumbre Vieja, a l’illa canària de La Palma, poden arribar fins als tres o quatre quilòmetres i és “poc explosiva”, segons l’Institut de Geociències de Madrid. És una de les característiques dels volcans estrombolians, un dels quatre tipus de volcans que trobem arreu del món i la columna eruptiva dels quals és inferior als deu quilòmetres. Quants tipus de volcans hi ha i quines són les seues característiques?

Volcà hawaià

Presenta una erupció tranquil·la, els gasos es desprenen amb facilitat i a penes hi ha explosions. Atés que la lava és molt fluïda, pot arribar a cobrir una gran extensió abans de solidificar-se. S’emet a més de mil graus centígrads de temperatura. 

Volcà estrombolià

Les seues erupcions són violentes i la lava que expulsa és viscosa. Per aquesta raó, no s’escorre amb facilitat per la superfície i pot recórrer fins a 12 quilòmetres abans de solidificar-se. A més, en avançar, la llengua de lava forma xicotets cons volcànics, on es poden expulsar xicotets fragments de lava i cendres volcàniques. El que ha entrat en erupció a La Palma és un volcà d’aquest tipus. 

Volcà vulcanià

Les erupcions d’aquests volcans són violentes i desprenen una lava molt viscosa, que se solidifica al cràter. Les explosions poden arribar a ser tan fortes que, fins i tot, poden desfer la part superior del con volcànic. De fet, la columna que formen les erupcions del volcans vulcanians poden fregar els 20 quilòmetres d’altura. 

Volcà plinià

És el que presenta les erupcions més violentes i té una lava molt viscosa, per això la xumenera del volcà queda obstruïda en solidificar-se la lava mentre intenta eixir. Els gasos d’aquests volcans s’acumulen a l’interior, de manera que acaba esclatant tot el conjunt volcànic. El volcà Vesubi, que l’any 79 va soterrar diverses ciutats de l’actual Itàlia com Pompeia, era d’aquest tipus, com recorden des de l’Institut de Geociències de Madrid. També va ser el cas del volcà Krataoa, que va acabar amb quasi tota l’illa de Rakata, a Indonèsia, el 1883. Les erupcions dels volcans plinians poden generar columnes que superen els 40 o 50 quilòmetres d’alçària. 

També et pot interessar

stats