Una aplicació web detectarà els vents extrems en temps real a la Comunitat Valenciana
El CSIC i l’Avamet han llançat la plataforma Downburst MXO amb dades de més de 700 estacions meteorològiques
El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) han desenvolupat una aplicació web que permet detectar en temps real vents extrems associats a tempestes, coneguts com a esclafits o downbursts, amb dades de més de 700 estacions meteorològiques de la Comunitat Valenciana.
L'eina, denominada Downburst MXO, ha sigut creada pel grup Climatoc-Lab del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del CSIC, la Universitat de València i la Generalitat.
El sistema analitza variacions brusques en variables com el vent, la temperatura, la humitat, la pressió o la precipitació per a identificar estos fenòmens meteorològics de difícil predicció i potencial impacte sobre infraestructures, seguretat aèria o propagació d'incendis, tal com ha informat este dilluns el CSIC. Segons César Azorín, científic de l’organisme que lidera el Climatoc-Lab i el projecte Downburst, “els resultats preliminars apunten al fet que el calfament global podria estar incrementant la freqüència i severitat dels esclafits a causa de canvis en la termodinàmica”.
Es tracta d'un fenomen de “difícil predicció i posa en risc la seguretat aèria o la propagació dels incendis forestals, entre altres”, ha destacat Azorín, que ha afegit que “este primer servei de monitoratge en temps real pot ser molt útil per a millorar les tasques de vigilància del fenomen i dels seus impactes immediats”. El sistema forma part del projecte Downburst, finançat pel programa Prometeu de la Generalitat, i està vinculat a la Plataforma Temàtica Interdisciplinària de Clima i Serveis Climàtics del CSIC.
Així, els fenòmens detectats són verificats posteriorment per investigadors i registrats en una base de dades específica, amb possibilitat d'incorporar informació addicional com a danys o material gràfic. “La disponibilitat d'una xarxa densa com la d’Avamet és fonamental per a l'observació d'un fenomen que ocorre a vegades en escales molt locals i que afecta àrees de menys de quatre quilòmetres”, ha destacat Azorín.