Una associació veïnal de Sagunt denuncia la “creixent” erosió costanera
Exigeixen explicacions a l'Ajuntament i comparen "la inacció" del seu govern local amb projectes de protecció a les platges de Canet d'en Berenguer i Almenara
L'Associació Veïnal de les Platges d’Almardà, Corinto i Malva-rosa, ubicades a Sagunt, al Camp de Morvedre, ha denunciat la “inacció” de l'Ajuntament davant de la “creixent” erosió costanera que afecta estes zones. “Mentre municipis com Canet d'en Berenguer i Almenara han posat en marxa projectes de regeneració i protecció costanera, les platges de Sagunt es troben abandonades i amenaçades de desaparició, sent evident el greuge comparatiu que pateixen respecte de les platges limítrofes”, han criticat des de l’organització.
En un comunicat, el veïnat ha expressat la seua preocupació per la “falta de compromís del consistori” en la defensa del litoral. Han insistit en el fet que municipis veïns han obtingut fons i han posat en marxa iniciatives per a protegir les seues platges, mentre que el de Sagunt “no ha pres mesures concretes per a abordar esta problemàtica".
En concret, l'associació veïnal ha fet referència al projecte innovador de Canet d'en Berenguer (Camp de Morvedre), inaugurat per la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, i impulsat per l'alcalde del municipi, Pere Antoni. La iniciativa, amb un valor de dos milions d’euros, consistia a instal·lar boies intel·ligents per a mesurar els corrents marins, estudiar l'erosió de la costa i construir esculls artificials.
“El primer edil va eixir al pas declarant que Sagunt va de bracet de Canet en el projecte. No obstant això, la seua absència en els actes amb la ministra Morant fa témer a esta associació veïnal que Sagunt no siga partícip del projecte i que els esculls submergits tan sols s'instal·laran, arribat el moment, enfront de la platja de Canet”, ha manifestat.
Respecte a les platges d'Almenara (Plana Baixa), l'associació veïnal ha indicat que la seua alcaldessa, Estíbaliz Pérez, ha felicitat els treballs que ha escomés el Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) per a la regeneració de les seues platges, per valor de més de dos milions d’euros.
El projecte consisteix a transvasar sediments acumulats a la Gola de Queralt cap a zones més al nord de la platja. “És important destacar que estos sediments, que naturalment haurien d'arribar a les platges de Sagunt, són utilitzats per a regenerar novament la platja d'Almenara, la qual cosa ha creat una certa controvèrsia amb relació a la gestió dels recursos costaners de la zona, perquè ambdues platges juntament amb la de Canet havien d'haver-se regenerat de manera conjunta”, han apuntat.
Han recordat que la declaració d'impacte ambiental (DIA) de l’Ajuntament de Sagunt encara es troba pendent de resolució en el Ministeri, “la qual cosa posa en risc la viabilitat del projecte i el seu finançament europeu", amb el 2025 com a data límit, segons han denunciat. Igualment, des de l'associació han ressaltat que, a pesar que el projecte de regeneració d'estes platges va ser aprovat el 2023, l'execució “s'ha retardat indefinidament”.
Per tot això, l'associació ha exigit a l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, que “done explicacions sobre la falta d'acció i que es comprometa a prendre mesures urgents”.