Una astronauta parla amb estudiants valencians des de l'espai
Els estudiants de batxillerat s'han interessat per qüestions com el protocol davant la detecció de virus, la seua vocació científica o el contacte amb la seua família a més de 400 quilòmetres d'altura
L'Estació Espacial Internacional (EEI per les seues sigles en espanyol, ISS en anglés) ha mantingut aquest divendres per senyal de ràdio una conferència especial en la qual estudiants de batxillerat d'instituts valencians han plantejat les seues preguntes a l'astronauta de la NASA Loral Ashley O'Hara (Houston, Texas, 1983).
Els estudiants s'han interessat per qüestions com el protocol davant la detecció de virus, la seua vocació científica o com manté contacte amb la família a més de 400 quilòmetres d'altura.
La sala d'actes de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació (ETSIT) de la Universitat Politècnica de València (UPV) s'ha omplit d'estudiants, amb gran presència de xiques interessades en la ciència.
La cita culmina setmanes de treball iniciades en 2021 dins del programa formatiu Nanosats de la UPV, en el qual han aprés sobre telecomunicacions i l'espai. Han dut a terme experiments científics sobre els efectes ambientals en l'oxidació de pomes i la creació d'observatoris de dades atmosfèriques.
Des de la UPV, l'alumnat ha esperat amb il·lusió el moment en el qual l'EEI sobrevolava el nostre costat de la Terra. L'objectiu era aprofitar la finestra temporal que s'oferia quan l'estació passara just per damunt, en el seu trajecte a prop de 30.000 km per hora.
Els joves han seguit la seua òrbita en un mapa a temps real mentre escoltaven les explicacions dels experts de la universitat sobre els detalls de l'estació i coneixien els estudis que poden cursar per a, en el futur, fer possible esdeveniments com aquests.
Loral O'Hara
Loral O'Hara forma part de la tripulació de l'EEI (Expedició 70) des del 15 de setembre del 2023 com a enginyera de vol i aquesta és la seua primera missió en l'espai. L'equip de la missió 70 està format per cinc homes i dues dones que procedeixen dels Estats Units, Rússia, Dinamarca i el Japó. Aquest divendres tenia programada una telefonada des de València.
Sobre les 9:15 h, l'estació de radi de la UPV, EASNP, ha llançat a l'espai el seu senyal i, després d'uns segons, ha contestat Loral O'Hara, que s'ha mostrat "emocionada" per parlar amb l'alumnat. Sense perdre el temps, han començat les preguntes dels estudiants.
El que han volgut saber des de l'IES Patacona és què li agradaria a O'Hara aconseguir treballant com a astronauta. "M'agradaria contribuir a nous descobriments científics i ajudar a espentar els límits del que creiem que és possible per a la humanitat, el que podem aconseguir quan les persones i els països treballem junts per un bé comú", ha respost l'astronauta.
"Ha canviat la teua perspectiva de la vida després d'estar en l'Estació Espacial Internacional?", han preguntat des de l'IES Massamagrell. "Veure la Terra des de l'espai ha reforçat el meu profund sentit d'admiració cap a la bellesa, diversitat i complexitat de la vida que alberga la Terra. Et crea un sentiment molt fort de connexió amb el planeta. Quan pots veure quasi un continent sencer en un punt, enfrontat a la negror de l'espai de fons, el planeta comença a semblar molt xicotet i es fa molt obvi que la humanitat té molt més coses en comú que diferències", ha afirmat O'Hara.
Experiments i adaptació del cos
L'alumnat ha volgut també conéixer els experiments en els quals treballa l'estatunidenca, que és enginyera aeroespacial. O'Hara ha relatat que des de l'Estació Espacial Internacional poden treballar en una àmplia varietat d'experiments i que eixa és una de les millors parts de la seua professió.
"Aquesta vesprada estaré treballant en dos experiments diferents. Un és provar noves maneres de construir fibra òptica en l'espai i l'altre és sobre els efectes que la microgravetat té en el cos humà", ha detallat.
Els estudiants de l'IES H. Amorós ha plantejat què ocorre quan es detecta un virus biològic en una nau espacial i l'astronauta ha indicat que a bord compten amb provisions de medicines i un doctor, però també estan en contacte amb metges que poden atendre'ls des de la Terra.
"Però, com es va sentir quan va experimentar la gravetat zero per primera vegada?", han aprofundit des de l'IES Massamagrell. "La gravetat és el més guai del món. Comences a surar i mai parisques. Crec que és un poc com fer paracaigudisme", ha destacat l'astronauta.
Enmig de la immensitat, "com et comuniques i mantens el contacte amb els teus éssers estimats que estan en la Terra?", han volgut saber des de l'IES Jorge Juan. O'Hara ha comentat que, de fet, hi ha molt bona comunicació amb la Terra des de l'EEI, poden realitzar telefonades i videoelefonades una vegada a la setmana amb prou facilitat.
Despertar vocacions
El rector de la UPV, José Capilla, ha destacat l'"èxit" de la jornada que han gaudit "tots els estudiants i també els professors", i ha permés "fomentar les professions científiques i tècniques". A més, s'ha mostrat "especialment alegre" per l'alta assistència femenina en la vespra del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.