Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
L'HORA FOSCA-PÒDCAST (reemissió)

Una de cada deu dones entre 18 i 35 anys van patir violència sexual durant 2020

Les xifres més altes de violència sexual es van observar en les dones bisexuals (17,5%), en homes homosexuals (14,2%) i en dones nascudes a l'estranger (13,3%)

Una jove / Consell Valencià de la Joventut

Un 10,5% de les dones d'entre 18 i 35 anys afirma haver patit violència sexual al llarg de 2020, un percentatge que ascendeix al 13,3% en el cas de les dones estrangeres i fins al 17,5% en les bisexuals, segons l'anàlisi realitzada per investigadores del Consorci d'Investigació Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública.

Aquesta investigació, que analitza la victimització per violència sexual en dones i homes, amb dades a la fi de 2020, arreplega els testimoniatges de 2.515 homes i dones d'entre 18 i 35 anys i mesura la violència sexual amb la mateixa escala que utilitza la Macroenquesta de Violència contra la Dona.

Aquesta escala inclou l'exposició a una sèrie de comportaments que abasten des de tocaments de caràcter sexual no desitjats a l'intent de mantindre relacions sexuals sense desitjar-ho, o a haver mantingut relacions sexuals amb penetració per por de les conseqüències o per la incapacitat de rebutjar-les, entre altres.

Així, segons aquests paràmetres, el 8,5% de les persones entrevistades van declarar haver estat exposades almenys a un comportament de violència sexual durant 2020, encara que la prevalença és molt més alta en les dones (10,5%) que en els homes (6,8%).

No obstant això, les xifres més altes de violència sexual es van observar en les dones bisexuals (17,5%), en homes homosexuals (14,2%) i en dones nascudes a l'estranger (13,3%).

Durant els mesos del confinament per la pandèmia, la prevalença va descendir fins al 1,9%, però les relacions sexuals amb penetració no desitjades van augmentar, i van afectar el 64,4% de les persones exposades a violència sexual durant aquest període.

Les responsables de l'estudi, que ha sigut publicat en BMJOpen, Belén Sanz-Barbero (ISCIII) i Carmen Vives-Cases (Universitat d'Alacant), consideren que la prevalença és preocupant.

També et pot interessar