Una dona assassinada cada 7,5 dies: les dades de la violència de gènere el 2022

La Comunitat Valenciana és la cinquena autonomia amb major taxa de feminicidis

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta
Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

Durant el 2022, un total 49 dones van ser assassinades per les parelles o exparelles a Espanya. Aquesta xifra se situa lleugerament per sota de la mitjana registrada des del 2003 (any en què es començaren a registrar les víctimes mortals), que ara se situa en 59,2 feminicidis anuals. Però només tenint en compte les dades del 2022, aquell any la violència de gènere es va cobrar la vida d'una dona cada 7,5 dies.

Aquesta és la principal conclusió de l'últim informe de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, integrat en el Consell General del Poder Judicial. Pel que fa a la Comunitat Valenciana, és la cinquena autonomia amb major taxa de feminicidis, amb 3,55 dones assassinades per cada milió en el període que comprén del 2003 al 2022. Així, la valenciana se situa per davall de les autonomies amb una taxa més alta, que són Melilla (8,57 per cada milió de dones), Ceuta, (4,86), les illes Canàries (4,38) i les illes Balears (4,26). La nostra ràtio també està per damunt de la mitjana espanyola per a aquest període (2,99), que ha baixat enguany, ja que la taxa del 2023 ha sigut lleugerament menor, amb 2,36 dones assassinades per cada milió.

Només cinc comunitats autònomes tancaren l'any 2022 sense cap dona assassinada: Astúries, Cantàbria, les illes Balears, Galícia i La Rioja.

Quatre de cada deu víctimes havia denunciat

El 2022, quatre de cada deu dones assassinades, el 40,8%, havia interposat una denúncia contra el seu agressor amb anterioritat al crim, i catorze d'elles, un 70%, mantenia la convivència amb l'agressor en el moment dels fets. Es tracta del percentatge de denúncies prèvies més alt de la sèrie històrica.

En tots els 49 assassinats, el crim es va produir en l'habitatge de la víctima, i en cinc d'aquests feminicidis (10,2%), ja hi existien mesures d'allunyament en vigor. També és destacable que un 22,4% dels assassins es va suïcidar després d'escometre el crim.

4,8 menors assassinats cada any

Des del 2013 també es comptabilitzen les xiquetes i xiquets assassinats en un context de violència de gènere, i fins ara la xifra és de 48 víctimes, dues d'elles l'any 2022. A més, en aquest mateix any, 37 menors van quedar òrfens a causa de la violència masclista.

Tres assassinats perpetuats per dones

L'Observatori contra la violència domèstica i de gènere també comptabilitza els casos de violència domèstica íntima, que són els casos de violència en l'àmbit de la parella exceptuant els exercits per un home contra una dona. El 2022 es produïren tres assassinats d'aquest tipus: en tots aquests, l'agressora va ser una dona mentre que les víctimes van ser dos homes i una dona.

La necessitat de mantindre la protecció a les víctimes

El 2022 es va registrar el mateix nombre d'assassinats masclistes que en el 2021, sent aquesta xifra la menor de tota la sèrie històrica. Tot i això, l'observatori continua valorant aquestes dades com "intolerables" i, per tant, "justifiquen el ple manteniment i la vocació de perfeccionament de les polítiques públiques de protecció a les víctimes de la violència de gènere".

També et pot interessar

stats