Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Una dona es cura de la sida amb un tractament amb sang del cordó umbilical

Investigadors dels Estats Units presenten el tercer cas de curació del VIH al món amb el trasplantament de cèl·lules mare

Proves de la sida / Europa Press

Investigadors nord-americans han presentat en la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes el tercer cas conegut de remissió del virus d'immunodeficiència humana (VIH) en una persona que va rebre un trasplantament de cèl·lules mare. Aquest és el virus que causa la síndrome d'immunodeficiència adquirida (sida).

En aquesta ocasió, i per primera vegada, es tracta d'una dona amb VIH que va rebre un trasplantament de cèl·lules mare de la sang del cordó umbilical per a tractar la leucèmia mieloide aguda.

La dona no ha tingut nivells detectables de VIH durant 14 mesos malgrat la interrupció de la teràpia antiretroviral, segons els investigadors de l'estudi de la xarxa internacional d'assajos clínics sobre la sida en adolescents i pediatria materna (Impaact), dirigit per Yvonne Bryson, de la Universitat de Califòrnia, i Deborah Persaud, de la Universitat Johns Hopkins.

L'estudi Impaact P1107 va començar el 2015 i és un estudi observacional realitzat als EUA dissenyat per a descriure els resultats de 25 participants que viuen amb el VIH que es van sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare de sang de cordó umbilical per al tractament del càncer, malalties hematopoètiques o altra malaltia subjacent.

En eliminar les cèl·lules immunitàries canceroses a través de la quimioteràpia i després trasplantar cèl·lules mare amb la mutació genètica CCR5, els científics teoritzen que les persones amb VIH desenvolupen un sistema immunitari resistent al VIH.

Primers dos casos

La remissió del VIH arran d'un trasplantament de cèl·lules mare s'havia observat prèviament en dos casos. El primer, conegut com el pacient de Berlín (un home caucàsic), va experimentar una remissió del VIH durant dotze anys i es va considerar curat del VIH. Va morir de leucèmia al setembre del 2020. I el segon va ser el pacient de Londres (un home llatí) que ha estat en remissió del VIH durant més de trenta mesos.

Aquest tercer cas de remissió del VIH suggereix que s'ha de considerar el trasplantament de cèl·lules mare del cordó umbilical CCRA5/A32 per a aconseguir la remissió del VIH i la cura per a les persones que viuen amb el VIH i que requereixen aquest trasplantament per a altres malalties, segons l'equip de l'estudi.

També et pot interessar