Violència masclista: una dona mor apunyalada per l'exparella a Sagunt

La filla està en coma en caure des del segon pis del desllunat de l’edifici on residia. L'assassí confés havia estat fitxat en VioGén fins al 2018 i Camarero assegura que la dona havia demanat ajuda, però no es va apreciar risc

Agents de policia tapen amb un llançol la porta de l'edifici on van trobar morta la dona
Agents de policia tapen amb un llançol la porta de l'edifici on van trobar morta la dona / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de novembre 2023 - 08:34 Actualitzat: 01 de desembre 2023 - 07:00

La violència masclista no amaina ni dies després que els carrers s’ompliren de concentracions i manifestacions, amb motiu del 25N, per a reclamar la fi d’aquesta plaga social. De fet, en les últimes hores la violència de gènere ha colpejat Sagunt, on una dona de 34 anys ha mort apunyalada, presumptament, per l'exparella. Però no sols això, la filla de la víctima, adolescent, està greu després de caure pel desllunat interior de l’edifici on residien. Els cas s'ha confirmat com cas de violència de gènere, el sisé de la Comunitat Valenciana enguany.

L'exparella de la víctima, de 39 anys, ja està detingut i ha confessat, en dirigir-se a la comissaria després del crim, que va ser ell qui va apunyalar la dona. La Delegació del govern contra la violència masclista ha confirmat que es tracta d'un cas de violència de gènere.

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha confirmat que el suposat agressor estava en el sistema VioGén, de protecció de víctimes de la violència de gènere del ministeri, per una denúncia del 2016, però que el van traure d’aquest sistema el 2018 després de complir-se la sentència. Ara bé, la consellera d'Igualtat, Susana Camarero, apuntava que la víctima havia demanat ajuda, però no se li va atorgar en considerar que no presentava risc.

Crec que tots hem de fer una reflexió de per què aquestes dones que denuncien acaben sent assassinades Susana Camarero - Consellera d'Igualtat

"Havia estat en el sistema i, malgrat això, hi havia un risc no apreciable i això no la van ajudar. Crec que tots hem de fer una reflexió de per què aquestes dones que denuncien acaben sent assassinades", es preguntava la titular d'Igualtat al Consell.

"Sens dubte és un fracàs del sistema quan això passa, però no vull deixar de donar un missatge d'esperança a les víctimes que estiguen escoltant-nos a casa. Hi ha eixida a la violència de gènere, hi ha associacions, institucions, un govern darrere ajudant-los amb instruments, amb eines per a eixir de l'infern de la violència", ha agregat la consellera d'Igualtat.

La filla de la víctima, de 13 anys, està ingressada a un hospital de la província de València. L’adolescent va caure des d’un segon pis. Després de rebre una primera atenció mèdica en el lloc dels fets, la van traslladar a un hospital, on ha quedat ingressada amb pronòstic reservat, segons confirmen fonts sanitàries de la Generalitat. Ara per ara no han transcendit els motius de la caiguda. No se sap si la menor va caure accidentalment, fugint d'una possible agressió, o va ser llançada des de l'interior de la vivenda.

Pel que fa a la seua evolució, la consellera Camarero ha desvelat que la menor està en coma, extrem que no ha confirmat Bernabé, qui apel·lava al secret de la investigació i a la preservació de la intimitat de les menors.

Missatges de suport que han deixat al portal de Sagunt on vivia la dona assassinada i les filles
Missatges de suport que han deixat al portal de Sagunt on vivia la dona assassinada i les filles / À Punt NTC

En el domicili on van tindre lloc els fets hi havia una altra menor, de 4 anys, a qui els agents de policia van trobar tancada en una habitació. La xiqueta està ara amb uns tios.

El veïnat va ser qui va alçar la veu d'alarma aquest dimecres a la nit, en sentir els crits de l'adolescent que va caure al desllunat. Quan la Policia Nacional va arribar a la vivenda i va veure que ningú obri la porta hi van accedir i van trobar el cos sense vida de la dona. Està previst que, al llarg de la jornada, se li practique l'autòpsia a la víctima.

Sis víctimes al nostre territori

La dona assassinada a Sagunt són ja 54 dones les que han mort enguany a Espanya per la violència masclista, segons el balanç oficial de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere. Sis d’aquestes víctimes eren de la Comunitat Valenciana. A pesar que encara queda l’últim mes de l’any, la xifra de dones assassinades per les parelles o exparelles enguany supera la del 2022.  

Ni mirades cap a un altre lloc, ni polítiques tèbies, s’ha d’elevar la veu contra els discursos negacionistes Pilar Bernabé - Delegada del govern a la Comunitat Valenciana

Bernabé ha assenyalat que “hui és un dia molt trist per a la Comunitat Valenciana i per a Espanya si es confirma que es tracta d’un cas de violència masclista”, que suposaria que aquesta plaga s’ha cobrat enguany ja sis víctimes al nostre territori.

Per això, Pilar Bernabé instava, d’una banda, a denunciar qualsevol situació que supose una amenaça “perquè les forces de seguretat puguen combatre-la” i, d’altra banda, convidava la societat a rebel·lar-se contra els discursos negacionistes. “Ni mirades cap a un altre lloc, ni polítiques tèbies, s’ha d’elevar la veu contra els discursos negacionistes”, afirmava.

Hem d’assenyalar als que banalitzen, quan no neguen la violència masclista, que s'està emportant per davant la vida de dones pel fet de ser dones Pedro Sánchez - President del govern espanyol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una entrevista en TVE i en referència a aquest cas de Sagunt que s’investiga com a un possible de violència masclista ha apostat per "bolcar més recursos econòmics" per a lluitar contra aquesta plaga. A més, el cap de l’executiu ha dit que cal implicar tots els estaments, no sols els del poder executiu, sinó també el poder judicial, les forces de seguretat, l'atenció social, la prevenció i l'anticipació contra les conductes violentes, segons ha enumerat.

En clau política, Sánchez s’ha mostrat partidari “d’assenyalar els que banalitzen, quan no neguen la violència masclista, que s'està matant dones pel fet de ser dones”, puntualitzava el president del govern en referència a formacions com Vox que neguen el concepte de violència masclista. 

El 016, per a demanar ajuda

Aquelles dones que es troben amb l’amenaça d’una agressió masclista, o els qui la presencien, poden telefonar al 016 per a demanar ajuda. És debades, però cal esborrar-la del registre de telefonades. També poden sol·licitar ajuda a través del telèfon 600000016 o a la Policia Nacional (091) i la Guàrdia Civil (062).

En cas de no poder demanar ajuda a través de cap d’aquests mitjans, es pot recórrer a l'aplicació Alertcops, des de la qual s'envia un senyal d'alerta a la policia amb geolocalització.

També et pot interessar

stats