Una de cada dues dones majors de setze anys ha patit algun tipus de violència masclista
El 57,3% ha sofert violència física o sexual en l'àmbit de la parella o fora d'ella, assetjament sexual o assetjament reiterat.
El 57,3% de les dones residents a Espanya de setze o més anys han patit algun tipus de violència masclista al llarg de la seua vida, segons revela la Macroenquesta de Violència contra la Dona, elaborada per la delegació del govern espanyol per a la violència de gènere. Les violències analitzades abasten des de la violència de gènere en parella a les violacions, l'assetjament sexual i l'assetjament reiterat fins a la violència psicològica.
A Espanya, 4,38 milions de dones majors de 16 anys han patit violència física (21,5%) i 2,8 milions violència sexual (13,7%). El 6,5% de les dones ha patit violència sexual fora de la parella, el 2,2% ha sigut violada, el 13,4% ha sigut objecte de violència física i el 40,4% ha sigut víctima d'assetjament sexual.
Quant a l'àmbit de la parella, quasi tres milions de dones (el 14,2%) ha patit violència física o sexual en el context d'una relació sentimental actual o passada, i el 31,9% ha sigut víctima de violència psicològica.
"La xifra és demolidora, una de cada dues dones ha patit alguna forma de violència masclista, més d'onze milions, pel simple fet de ser dones. És el símbol més brutal de la desigualtat existent en la societat", ha alertat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, durant la presentació de l'enquesta.
Més d'1,6 milions de xiquets viuen en llars on la dona pateix violència masclista
Un total d'1.678.959 menors viuen en llars en les quals la dona està patint en l'actualitat por o algun tipus de violència física, sexual, emocional o econòmica per part de la parella. A més, el 51,7% de les dones que ha patit violència en l'àmbit de la parella afirma que els fills i filles també van patir aquesta violència a mans de la parella agressora.
L'enquesta també mostra que el 89,6% de les dones diu que els fills eren menors d'edat quan van succeir els episodis de violència.
Aquesta enquesta, que es realitza aproximadament cada quatre anys des de 1999, està basada en entrevistes a una mostra representativa de 9.568 dones majors de setze anys residents a Espanya.
La violència masclista és un problema estructural
Les notícies de la nit ha parlat amb Sonia Rubio, treballadora social en un centre dona 24 hores i professora de la Universitat de València, que ha valorat positivament el fet que aquesta macroenquesta, que es duu a terme cada quatre anys, enfoque, per primera vegada, la violència de gènere com un problema estructural i no conjuntural.
A més, també per primera vegada, es fa una distinció entre diferents tipus de violències i s'hi inclouen les violències fora de l'àmbit de les relacions afectives que, actualment, no estan contemplades en la llei contra la violència de gènere.
Segons Rubio és especialment interessant que l'estudi pose de manifest que les violències tenen una "línia de vida", és a dir, que la major part de les dones, des del naixement, pateixen una violència que adopta diverses formes que no sempre són identificades com violència, com ara un tocament de cul indesitjat en el parc, que fins i tot es pot prendre de broma, però que van influint i conformant les identitats tant de les dones com dels homes. "Hi ha conductes que els homes repeteixen perquè estan completament assolides en la seua forma de comportar-se", ha afegit.
Quant a les xifres, Rubio ha assegurat que des de la xarxa de centres dona 24 hores no estan gens sorpreses, ja que les xifres reflecteixen la realitat amb què conviuen les professionals que hi treballen. De fet, assenyala que els efectes del confinament han sigut "terribles" pel que fa a la violència que pateixen no només les dones sinó també els xiquets i les xiquetes, i que han experimentat un augment de les telefonades del 400%.